Enver Hodžaj Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je Vlada premijera Aljbina Kurtija odlukom da vrati ambasadore imenovane po političkom ključu suspendovala spoljnu politiku Kosova.

„Kosovo nema ambasadora u 23 diplomatske misije. Ovo je najveći skandal u spoljnoj politici. Iznenadni odlazak ambasadora izabranih po ‘političkom ključu’ je bez presedana, nepromišljen, nije dobro analiziran. Takve akcije kamikaza štete imidžu Kosova u svetu, ocrnjuju medjunarodni subjektivitet i ruše dostignuća u poslednje dve decenije u diplomatiji“, napisao je Hodžaj na fejsbuku.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala Švarc rekla je danas da smena ambasadora imenovanih na političkoj osnovi predstavlja samo korak u dubokoj reformi koja će biti sprovedena u diplomatskoj službi Kosova.

Šefica kosovske diplomatije je rekla da će se narednih nedelja izabrati novi ambasadori i šefovi misija i nastaviće se reforme u mreži ambasada i generalnih konzulata, „poštujući merljive kriterijume medjunarodnih standarda“.

Prema navodima medija, predsednica Kosova je na predlog ministarke opozvala ambasadore Kosova u Francuskoj, Nemačkoj, Albaniji, Češkoj, Holandiji, Madjarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Severnoj Makedoniji, Australiji, Crnoj Gori, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar