Hil: Srbija treba da udvostruči napore i usaglasi se sa EU

Politika 27. jun 202216:43 > 16:44
Podeli:
Kristofer Hil Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas u Nišu da je važno da se tokom "ovog teškog perioda" svi sete i da dobro znaju šta su im ciljevi, dodajući da Srbija treba da udvostruči svoje napore i da se ponovo vrati u zapadne institucije, odnosno da se usaglasi sa Evropskom unijom (EU).

„Srbiju očekuje budućnost u Evropskoj uniji, to je njen cilj i verujem da će tamo stići“, rekao je Hil.

On je kazao da, iako put Srbije u EU izgleda duži nego što se čini i nego što se očekuje, iz toga treba da „crpimo inspiraciju i snagu da njime nastavimo, jer je rezultat na kraju tog puta nešto što je vredno truda“.

Hil je kazao da je tek tri meseca u Srbiji, ali da ima utisak da smer u kojem se Srbija kreće određuju mnogi pripadnici srpskog naroda.

Komentarišući rat u Ukrajini, Hil je rekao da, u poslednjih više decenija, nismo videli težu situaciju.

"To je bio neisprovociran napad od strane suseda Ukrajine i to nećemo zaboraviti. Verujem da svi želimo da se taj sukob što pre završi", izjavio je Hil.

Američki ambasador danas je posetio Svrljig, Gornju Toponicu i Niš i obišao tri projekta koja su sprovedena uz finansijsku podršku Programa humanitarne pomoći Evropske komande Vojske Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).

Zahvaljujući programu EUCOM, obnovljena je srednja škola "Dušan Trivunac Dragoš" u Svrljigu i stacionar Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici, dok je Klinika za kardiohirurgiju niškog Univerzitetskog kliničkog centra dobila novu opremu.

U obnovu škole u Svrljigu uloženo je 600.000 dolara, u obnovu stacionara 400.000 dolara, dok je Klinika za kardiohirurgiju dobila donacije u ukupnoj vrednosti od 435.000 dolara.

BONUS VIDEO Ponoš: Srbija treba da uvede deo sankcija Rusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar