Hašim Tači Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

U dosadašnjem sudskom postupku u haškom tribunalu protiv Hašima Tačija i ostalih, odbrana je predložila devet svedoka, a među njima su i poznata imena, kao što su Vesli Klark, Vilijam Voker i Bernard Kušner. Međutim, zbog starosti predloženih svedoka, odbrana želi da se njihova svedočenja zabeleže što pre, navodeći da veruju da zbog obimnosti materijala tužilaštva, Tačijevi branioci neće moći da dođu na red sa izvođenjem dokaza pre početka 2025.

Među ostalim predloženim svedocima su poznati šefovi OEBS-a, odnosno UNMIK-a: Stiv Benet, Džek Kovi, Dan Everts, i Majkl Durk, dok jedno od imena nije otkriveno u novom dokumentu odbrane koji je objavio Sud.

Svih 8 svedoka su, navodi odbrana, u periodu na koji se odnosi Optužnica, bili visoki međunarodni zvaničnici, diplomate, administratori i vojne ličnosti na visokim pozicijama u NATO-u, OEBS-u, Ujedinjenim Nacijama, UNMIK-u, nekadašnjoj Kosovskoj posmatračkoj misija (KVM OEBS), dok je jedna od međunarodnih adresa redigovana i nije dostupna u dokumentu koji je objavljen.

„Oni su komunicirali sa gospodinom Tačijem, kako na profesionalan, tako u nekim slučajevima i na ličnom nivou. (…) Svi oni će svedočiti o pitanjima koja su centralna za slučaj protiv g. Tačija, uključujući strukturu Oslobodilačke vojska Kosova (OVK), Vrhovni štab, ulogu g. Tačija u oba; demilitarizaciju i razoružanje OVK posle rata uključujući i Tačijevu ulogu u ovom; uzroke i način organizovanja, ili nedostatak iste, nasilje 1999. godine. S obzirom na njihov položaj i ulogu na Kosovu 1998-1999, njihova jedinstvena tačka gledanja i angažovanje kao ključnih pojedinaca koji su oblikovali događaje o kojima je reč, ovih 8 svedoka će Sudu nesumnjivo pružiti neke od najvažnijih dokaza koji će se saslušati u ovom slučaju, za bilo koju stranu“, navela je odbrana.

Međutim, odbrana je navela da je svih osmoro svedoka u poodmakloj dobi – između 77 i 87 godina, te različitog zdravstvenog stanja, i da usled toga postoji realan rizik da oni neće biti dostupni za neko naknadno suđenje, ili čak i kada Tužilaštvo zatvori svoj dokazni postupak, nakon čega odbrana treba da započne izvođenje svojih dokaza, piše KoSSev.

Podsetili su na to da su tako već izgubili dva potencijalna svedoka: bivšu državnu američku sekretarku Medlin Olbrajt i bivšeg američkog diplomatu Ričarda Holbruka.

Tačijev branilac Greg Kiho je na jednoj od poslednjih rasprava izrazio žaljenje zbog toga što američki zvaničnici Ričard Holbruk i Madlen Olbrajt nisu živi da svedoče u Tačijevu odbranu.

Zato su predložili da se već sada uzmu njihova svedočenja i da se sačuvaju dokazi, postavljajući pitanje koliko će godina svedoci imati u trenutku kada suđenje započne ili odbrana započene sa izvođenjem dokaza.

Na spisku Specijalnog tužilaštva trenutno ima 18,226 eksponata i 319 svedoka, upozorili su, i to kao osnovu da dokažu duže vreme koja će tužilaštvu biti potrebno da završi svoje izvođenje dokaza.

Navodeći kroz više tačaka pojedinosti iz drugih dugotrajnih sudskih procesa, od suđenja Šainoviću i ostalima, Popoviću i ostalima, Krajišniku, Plavšićevoj, odbrana je navela da kao najraniji datum za početak izvođenja dokaza odbrane, vidi početak 2025.

„Malo je verovatno da će izvođenje dokaza odbrane započeti pre početka 2025. Do tog vremena, svih 8 gore navedenih pojedinaca će tada biti u svojim 80-im (mnogi od sredine do kasnih 80-ih) ili, u slučaju Vilijama Vokera, njegovih 90-ih. Štaviše, njihovi dokazi, kao što je navedeno u paragrafima 35-36, neki su od najvažnijih koje Sud može da očekuje da čuje i svakako su neophodni za odbranu gospodina Tačija“, ističe odbrana.

„Da se ​​ovo suđenje odvijalo bliže kraju rata, mi ne bismo bili u ovoj situaciji. Međutim, SPO je optužio gospodina Tačija 2020. godine, više od 20 godina nakon okončanja tog sukoba, i još nije spreman za suđenje. Prema gospodinu Tačiju ne treba imati predrasude zbog ovoga, jer je to potpuno van njegove kontrole. Imperativ je da Sud uskoči i garantuje gospodinu Tačiju osnovno pravo na pravično suđenje kako bi obezbedilo prisustvo i ispitivanje svedoka u njegovo ime, pod istim uslovima kao i svedoci koji su protiv njega“.

Suđenje Tačiju i ostalima moglo bi da započne do kraja godine, ili najkasnije početkom sledeće godine, kazala je krajem septembra u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova.

Ona je tada ujedno potvrdila da su 32 osobe dobile status žrtvi, ali i da sudija za prethodni postupak razmatra prijave za još 50 prijavljenih.

Precizirala je da se broj stranica dokaza u ovom postupku približava milionu, kao i da tužilac razmatra više od 318 svedoka.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se po četiri tačke optužnice za ratne zločine kao i 6 tačaka za zločine protiv čovečnosti. Optužnica je krajem septembra izmenjena, uklanjanjem navoda o zločinima počinjenim protiv najmanje jedne žrtve u ili oko Uroševca, a usled nedostatka dokaza.

Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih.

BONUS VIDEO – Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar