Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj predložio je da se u Prištini održi konferencija o Kosovu, ali potpredsednik vlade Avdulah Hoti smatra da održavanje takve konferencije nije neophodno.

Na konferenciji koju je predložio Haradinaj bi prisustvovali lideri političkih stranaka i predstavnici SAD i EU.

Haradinaj ocenjuje da je proces dijaloga sa Beogradom kompromitovan, a da je politička struktura na Kosovu podeljena i da je predsednik s jedne, a premijer sa druge strane što, kaže, nije dobro.

„Politički blok koji želi da ukine takse vodi čovek koji se zalaže za teritorijalnu razmenu – to je predsednik Tači. Drugi blok na čelu sa Kurtijem i predsednicom parlamenta Vjosom Osmani se preračunao, jer želi da ukine takse bez dogovora sa SAD „, rekao je Haradinaj, prenosi Kosovo onlajn.

On je ocenio da je Kosovo zbog toga postalo predmet pregovora, a ne strana za stolom i da bi konferencija mogla da stvori jedinstvenu poziciju, koja bi olakšala SAD i EU da dogovore sporazum.

Hoti, međutim, kaže da Kosovo ima legitimne institucije koje imaju ustavne odgovornosti, ukljucujuci dijalog sa Beogradom.

„Nema potrebe za bilo kakvom konferencijom u tu svrhu, unutrašnjom ili eksternom. Naravno, konsultacije su uvek pozitivne”, ocenio je Hoti.

Prema rečima Hotija, potrebno je izvršavanje ustavnih odgovornosti. Premijer bi trebalo da preuzme dijalog kako je definisano presudom Ustavnog suda, a predsednik mora da ostane u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, kaže Hoti.

„Skupština bi trebalo da zahteva transparentnost u ovom procesu i nadgleda proces pozivanjem premijera na redovno izveštavanje, ali i donošenjem rezolucija ako proceni da je neophodno da izrazi svoju poziciju jasnije u okviru dijaloga”, ocenio je Hoti u objavi na Fejsbuku.