Foto:Nemanja Jovanović

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj predložio je stvaranje fonda koji bi bio posvećen isključivo jačanju vojske Kosova.

„Skupština Kosova treba da donese zakon o fondu za pomoć vojsci Kosova. Za donacije Albanaca svuda, na njihovim etničkim teritorijama ili u dijaspori, za vojsku Kosova. Dakle zakon koji je transparentan i koji omogućava Ministarstvu odbrane da svake godine povećava budžet za Vojsku, dakle da povećava vojnu opremu“, rekao je Haradinaj, prenosi Kossev.

Prema njegovim rečima, sadašnji budžet od 100 miliona evra nije dovoljan da bi Kosovo imalo vojsku sposobnu da se brani od potencijalnih agresora.

Haradinaj kaže da će ovom fondu prethoditi izglasavanje zakona u Skupštini Kosova.

„Moramo povećati svoju odbrambenu snagu. 100 miliona godišnje nije dovoljno za jaku vojsku, koja nas štiti i čini jednakim sa drugima“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da sa postojećim budžetom Kosovo decenijama zaostaje za onima koji ga ugrožavaju. Između ostalog, predložio je da Kosovo i Albanija postignu sporazum ili pakt o uzajamnoj vojnoj zaštiti.

BONUS VIDEO: Nastavljene velike vojne vežbe „Zapad 2021.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar