Zastava oružje Foto:Jovo Mamula/ministarstvo odbrane/Ilustracija

Među izvoznicima srpskog oružja koje je, prema tvrdnjama Amnesti internešnala završilo kod terorista, je firma „Beatronic Supply“, saznaje Nova. Ova firma je prema oceni DRI oštetila domaće namensko preduzeće Zastava oružje a vlasnik je pukovnik Goran Stojanović hapšen zbog sumnji u malverzacije.

Autori: Jelena Jelovac; Bojana Anđelić

Humanitarna organizacija Amnesti internešenl objavila je da je identifikovala naoružanje proizvedeno u Srbiji u posedu naoružanih grupa u afričkoj regiji Sahel, uključujući jednu podružnicu terorističke organizacije Islamska država (ISIS) koja je odgovorna za smrt stotina civila.

Amnesti je analizirao fotografije i video zapise iz Burkine Faso i Malija. Ustanovili su da puške na njima odgovaraju oružju koje je Srbija prodala Burkini Faso. Zaključili su da je naoružanje nedavno prodato vladi pre nego što je palo u ruke naoružanih grupa.

Amnesti navodi da je do 2020. godine kada je Srbija poslednji put prodala oružje Burkini Faso, nasilje između naoružanih grupa već uveliko bilo u toku.

Izdate četiri dozvole za izvoz

Tatjana Matić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Da smo prošle godine poslednji put izvezli oružje u tu zemlju za Novu je potvrdilo Ministarstvo trgovine.

Pitali smo ih da li su dali saglasnost za izvoz oružja u Burkinu Faso, kojim firmama, ko je bio proizvođač i da li im je poznato da je srpsko oružje dospelo u ruke ISIS.

U Ministarsvu trgovine su naveli da je u 2020. godini izvezeno oružje u Burkinu Faso i da je krajnji korisnik Ministarstvo odbrane te zemlje i Nacionalna služba bezbednosti predsednika. Dodaje se da su za izvoz izdate četiri dozvole.

„Dve su izdate privrednom društvu „Zastava oružje“ iz Kragujevca, jedna privrednom društvu „Prvi partizan“ iz Užica i jedna privrednom društvu „Beatronic Supply“ doo, Beograd.

Ilustracija zaplenjeno oruzje
Ilustracija zaplenjeno oružje Foto:EPA/JULIEN WARNAND

Roba koja je izvezena je iz proizvodnog programa kompanija Zastava oružje i Prvi partizan, navodi se između ostalog u odgovoru Ministarstva trgovine na pitanja Nove.

Koja količina oružja je prodata i po kojoj ceni nije saopšteno. Nije jasno ni zašto je ponovo uključen posrednik „Beatronic Supply“ ako već državna preduzeća, „Zastava oružje“ i „Prvi partizan“ sami već izvoze svoj proizvod.

Oštetili „Zastavu oružje“

„Beatronic Supply“ nije novo ime u izvozu oružja. Naime, Državni revizor je tokom kontrole poslovanja preduzeća domaće namenske industrije, ustanovio da je „Beatronic Supply“ oštetio Zastava oružje.

Zastava oružje Foto:Jovo Mamula/ministarstvo odbrane

Naime, direktor Zastava oružja je priznao toj firmi dodatne troškove za navodno angažovanje konsultanata, iako prema komisionim ugovorima taj trošak snosi izvoznik, a ne proizvođač.

Tako je Zastava oružje oštećeno za eventualni dodatni profit koji je ostaveren prodajom oružja.

Kao većinski vlasnik „Beatronic Supply“ u Agenciji za privredne registre upisan je pukovnik u penziji Goran Stojanović. Kao stoji u dokumentaciji on je vlasnik 51 odsto firme, dok njegov sin Miloš Stojanović ima udeo od 49 odsto.

On se istovremeno vodi kao direktor tog preduzeća.

Ono što je takođe sporno je činjenica da je Goran Stojanović bio jedan od dvojice oficira Vojske Srbije, koji je uhapšen zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama prilikom kupovine skupocene uvozne opreme .

Kako je pisao NIN on je bio direktor Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije a 2015. je bio pod istragom grupe za kriminal Vojne policije. Bio je osumnjičen da je u martu 2010. inicirao kupovinu radara od oko 4,5 miliona evra bez taktičke studije, prethodne analize i programa realizacije i to od preduzeća koje je kasnije zastupao, firme ‘Beatronic supply aps’ iz Danske.

Bonus video: Snimak dovođenja Velje Nevolje na stadion JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare