Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Izjava ministra privrede Radeta Baste u kojoj poziva Vladu Srbije da uvede sankcije Ruskoj Federaciji izazvala je veliku buru u vladajućoj većini. Ova, prilično osetljiva tema, često je umela da izazove podele među predstavnicima vlasti, a prvi sukobi počeli na samom početku rata, na sastanku u Palati Srbija.

Ministra privrede Rade Basta pozvao je Vladu Srbije da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu. On je naveo da naša zemlja  već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da to postaje neizdrživo.

Pročitajte još...

„Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, poručio je Basta.

Ovo je prvi put da neko iz aktuelnog sastava Vlade Srbije otvoreno govori o potrebi Srbije da uvede sankcije Rusiji, stoga i ne iznenađuje veliki broj onih koji su se odmah ogradili od Bastinig izjava. U prethodnoj vladi o sankcijama i potrebi da se one uvedu govorila je najčešće nekadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović, koju je to, između ostalog, koštalo funkcije.

A kako je sve izgledalo na početku?

Nakon što je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu oči javnosti bile su uprte u Vladu Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Neuobičajeno za njega, Vučić se odlučio da ignoriše medije i da se najpre „konsultuje“ sa predstavnicima Vlade Srbije.

Na pomentuom sastanku, održanom u SIV-u, pored predsednika Srbije i predstavnika Vlade, prisustvovao je i vojni vrh, a Vučić je svoje obraćanje započeo pričom o teškoj poziciji u kojoj se nalazi država i pritiscima kojima je izložena da se usaglasi sa politikom Evropske unije.

„Pričao je izuzetno tiho. To je ozbiljan problem na tim sastancima, jer kad god hoće nešto da prikaže kao tragično, on šapuće dok govori. Tad je bukvalno nemoguće čuti šta govori i razumeju ga samo ljudi u njegovoj neposrednoj blizini. Tad je Vučić govorio o tome kako je Srbija u veoma teškoj poziciji, da Ukrajina neće pobediti i da slede ogromni pritisci. Tad je rekao prisutnima da on zna kako bi ‘neki ovde baš voleli da on uvede sankcije Rusiji’, ali da on, eto, to ne želi da učini i da će to reći svima“, objašnjava naš sagovornik blizak vrhu vlasti.

Tom prilikom je Vučiću, kako kaže izvor Nova.rs, tadašnja ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, sugerisala da Srbija „možda ne mora da uvodi sankcije, ali da mora da se opredeli povodom napada na suverenu državu“.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

„U pola rečenice ju je Vučić prekinuo sa konstatacijom: ‘Jeste, svi mi moramo’. Tad je potpuno pobesneo i tražio da se svi izjasne. Bukvalno je rekao: ‘Hajde da vas vidim, ko je za to’. Ruku su podigli Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović i Branko Ružić. Međutim, Ružić je u roku od nekoliko sekundi spustio ruku. Posle glasanja, Vučić se uhvatio za glavu i rekao da ćemo ‘možda osuditi napad’ i da je sve ovo za nas veoma teško“, objašnjava naš izvor.

Sagovornik Nova.rs dodaje da se sednica Vlade Srbije završila tada bez bilo kakvog dogovora i da Vlada do sednice Saveta za nacionalnu bezbednost nije ni znala kakav joj je stav po pitanju ruske agresije na Ukrajinu.

Podsetimo, na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, održanoj posle sastanka ministara sa predsednikom, navedeno je da Srbija pruža punu i principijelnu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i da smatra pogrešnim njegovo kršenje, ali da nije vitalni interes Srbije da nekome uvodi sankcije.

Vučićeva poslednja izjava o sankcijama

Više od godinu dana po početku ruske agresije na Ukrajinu, predsednik Srbije Alekandar Vučić tvrdi da nije aposlutno siguran u to da li će uvesti sankcije Ruskoj Federaciji.

On je rekao da ne može da se „zakune“ da Beograd neće uvoditi sankcije i da bi to bilo neodgovorno, ali da to do sada nije učinio zahvaljujući čvrstini srpske pozicije prema rusko-ukrajinskom sukobu.

Foto: STEFAN SAUER / AFP / Christophe Gateau / AFP / Profimedia/EPA-EFE/JOHANNES SIMON/SERGEI KARPUKHIN/KREMLIN POOL/SPUTNIK/Shutterstock

Vučić je istakao da Srbija duže od godinu dana uspeva da istraje u stavu da poštuje međunarodno javno pravo, Povelju UN i teritorijalni integritet Ukrajine, ali da je zbog onoga što se nama dešavalo 90-tih godina Srbija zauzela ovakav stav prema Rusiji i Ukrajini.

„Ja se ne zaklinjem u ‘cvet i u med’ – kako bi se u onoj pesmici reklo, da mi nešto nećemo da uradimo, niti mogu da se zaklinjem jer bi to bilo neodgovorno. Ali čvrstina naše pozicije je takva da do sada to nismo morali da učinimo“, kazao je Vučić.

Srbija je, kako je rekao, zauzela stav koji je racionalan, ozbiljan i težak za čuvanje, ali za sada uspeva da ga sačuva.

BONUS VIDEO: Vučić komentarisao reakciju Moskve na njegovu izjavu da će možda morati da uvede sankcije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare