Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslednjih nedelja proteste protiv nasilja obeležila su dva paralelna procesa: širenje u druge gradove i splašnjavanje u Beogradu. Ta dva procesa se ne odvijaju u istim okolnostima i nisu u neposrednoj vezi, jer se pokazuje da je svaka lokalna sredina priča za sebe, a Beograd je svakako specifičan na svoj način – objašnjava za Danas Aleksandar Gubaš, novinar i administrator Fejsbuk grupe “Fan klub protesta”, koja se bavi brojanjem učesnika na protestima i drugim masovnim okupljanjima, koji analizira odziv na poslednjim protestnim šetnjama širom Srbije, uoči novih demonstracija.

Prema njegovim rečima, u glavnom gradu je došlo do vrlo uočljivog osipanja broja demonstranata, što svakako ima veze sa odlaskom Beograđana na odmore, ali to očigledno nije jedini razlog, jer je prošlog vikenda u „pohod“ na Pink krenulo otprilike jedna petina broja učesnika protesta u odnosu na dve nedelje ranije, a Beograd u tom periodu ipak nije napustilo baš četiri-petine stanovništva.

„Tu su u igri još neki faktori, koji verovatno imaju veze sa zasićenošću dosadašnjom formom protesta i gubitkom entuzijazma zbog izostanka opipljivih rezultata, kao i prostim protokom vremena, koje neminovno dovodi do većeg ili manjeg osipanja. Međutim, sa druge strane, protesti protiv nasilja su počeli prilično uspešno da se šire u drugim mestima. Ne bih ovde navodio konkretne brojke iz tih gradova, jer ih je mnogo i uglavnom je u pitanju po nekoliko stotina ljudi u svakom od tih mesta, što na prvi pogled ne zvuči impresivno, ali kad se ima na umu broj stanovnika u tim gradovima, pa se to uporedi sa brojem stanovnika u Beogradu, pokazuje se da je u mnogim od tih gradova odziv na proteste veoma uporediv i neretko bolji nego u Beogradu“, ukazuje Gubaš.

On iznosi svoje podatke koji su vezani za protestne šetnje u gradovima širom Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

„Za prošlu nedelju imamo podatke iz ukupno 15 gradova, od čega su u njih dva održani protesti koje možemo definisati kao relativno male, to jest, one koji su, proporcionalno broju stanovnika, ekvivalentni protestima veličine do 2.000 u Beogradu; u tri grada održani su protesti koje možemo staviti u kategoriju srednjih (onih koji su ekvivalentni protestima veličine između 2.000 i 5.000 u Beogradu); u sedam gradova održani su protesti koje možemo klasifikovati kao velike (ekvivalent 5.000-10.000 u Beogradu), dok su u tri grada – Požarevcu, Čačku i Valjevu – održani protesti koje možemo svrstati u kategoriju ogromnih (ekvivalent 10.000-20.000 u Beogradu)“, navodi Gubaš za Danas.

 On napominje da je prethodne dve nedelje vrlo impresivan odziv bio u Pirotu, te da je odličan bio i u Šapcu. Gubaš podseća da je u četvrtak započela ovonedeljna serija protesta, te da je od onog u šta je dosad imao priliku da dobije uvid, veoma pozitivno iznenađenje Kruševac.

 „Ipak, verujem da će se kao šampion ove nedelje pokazati Petrovac na Mlavi, gradić tačno 200 puta manji od Beograda, u kome je protiv nasilja protestovalo 180 ljudi, što bi odgovaralo odzivu od 36.000 u Beogradu. Ovakve sredine veoma ohrabruju i ukazuju da bitka ne treba da se vodi samo u Beogradu“, poručuje Gubaš.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar