Foto: Printscreen Nova/Video

Grupa napadača koja se sukobila sa policijom Kosova u Banjskoj, sa oružjem, teškim naoružanjem i u uniformama nastala je kada su Srbi napustili kosovske institucije ali na nagovor Vučića i srpske države, izjavio je za N1, novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević.

On je u emisiji Dan uživo rekao da je na Milana Radoičića upozoravao pokojni Oliver Ivanović, da je o tome obavestio i Aleksandra Vučuća ali širu javnost.

„Za Milana Radoičića „van Kosova“ prvi put smo čuli onog trenutka kada je ubijen Oliver Ivanović. Pokojni Ivanović je još 2017. godine spomenuo da su na severu Kosova kriminalne grupe počele da preuzimaju apsolutnu moć ali i da su počele da se bave političkim aktivnostima. On je to tada rekao i Vučiću, a upozorio je i širu javnost. Pred sam atentat, Ivanović je rekao za Birn, da se plaši toga da će Vučić imenovati Milana Radoičića kao čoveka koji brani srpske interese na Kosovu. Tada nas je zamolio da to ne objavljujemo, a ubrzo je bilo jasno i zbog čega. Posle atentata, to šta nam je Ivanović tada rekao, je objavljeno. Radoičić ubrzo postaje neimenovani gospodar severa Kosova. U međuvremenu postaje i jako poželjan partner Srpske države, sedi do Vučića, počasni je gost u Skupštini, o njemu se govori kao čoveku koji štiti srpske interese na Kosovu. Njegovo bogatstvo, u međuvremenu, dostiže neverovatne razmere. On i njegov kum Zvonko Veselinović postaju enormno bogati dok politička situacija na Kosovu ide upravo u onom pravcu, a na šta je Ivanović upozoravao“, rekao je Đorđević za N1.

Komentarišući ulogu Radoičića potpredsednika Srpske liste u nekim budućim pregovorima Beograda i Prištine, Đorđević je istakao da je on kao pregovarač „eliminisan“.

„Radoičić je kao pregovarač eliminisan onog trenutka kada je stavljen na crnu listu američke i administracije Engleske, gde je označen kao desna ruka Zvonka Veselinovića koji je označen kao vođa najveće kriminalne grupe koja se bavi trgovinom drogom, oružjem i drugom robom i koji na tome može da zahvali političkim strukturama u Srbiji. I čak kada je ta informacija objavljena, da su njih dvojica stavljeni na crnu listu, naša vlast je neozbiljno reagovala, isto kao i kada je šef BIA stavljen na crnu listu. Naša vlast je reagovala neodgovorno“, istakao je on.

SAD označile Veselinovića i Radoičića za vođe organizovane kriminalne grupe.

PROČITAJTE JOŠ

Đorđević smatra i da nema dovoljno dokaza da je napadače na policiju Kosova naoružala Vojska Srbije.

„Na Kosovu ima dosta oružja, ali nema jasnih dokaza da je tu grupu napadača naoružala Vojska Srbije. Međutim, oni su mogli lako da dođu do oružja i ne isključujem ulogu Srbije u organizaciji i formiranju te grupe. Ona je možda sa oružjem, teškim naoružanjem, uniformama nastala u vreme kada su Srbi napustili kosovske institucije, ali na nagovor Vučića i srpske države. Međutim nije bilo jasne strategije šta posle. I sada nema strategije, šta sa tim ljudima koji tamo žive? Oni su uplašeni, zastrašeni, prvo od Radoičića, a posle i od racija kosovske policije. Šta god da je radila srpska država ona to nije radila u interesu tih ljudi“, rekao je novinar BIRN-a.

Mogućnost da Radoičić bude izveden pred srpske pravosudne institucije Đorđević vidi kao nešto što smo već imali priliku da vidimo.

„To ne bi bilo prvi put da razgovara sa tužilaštvom. Radoičić je bio i na poligrafu u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i tada nam je svečano objavljeno da je prošao polligraf. Međutim, država tada nije uverila javnost da su savesno odradili posao. Tako će biti i ovaj put. Mi nemamo uverenje da će oni tu stvar da isteraju do kraja. Milan Radoičić bi i u nekim drugim slučajevima mogao da bude predmet istrage, ali mislim da ne postoji volja za to“, smatra novinar.

Đorđević je rekao i da je Radoičić „vruć krompir za režim Aleksandra Vučića“, ali da to nije ništa novo.

„To već viđeni obrazac ponašanja naše vlasti, da pravi paralelne strukture moći kako bi se na najlakši način, kada dođe do stani-pani, mogli da ograde. Videli smo to u slučaju Belivuka, koji je manji igrač, ali je režim uspeo da se vrlo vešto ogradi od njega. Mislim da će vlast i sada primeniti istu metodu kao što je to bilo u slučaju Belivuka“, zaključio je on.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar