Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Grupa intelektualaca iz Građanskog demokratskog kluba saopštila je danas da staje u odbranu predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca uz poruku da je to pitanje građanske i demokratske svesti i čestitosti. Oni navode da je Srbija zemlja siromaštva, poniženosti, beznađa i progona slobodnomislećih građana dok je uništavanje institucija dovelo do nestajanja njenog pravnog i civilizacijskog poretka, a uspostavljena autokratija postala je opasnost za opstanak države.

Kroz svoju viziju normalne i moderne države Srbije, države u kojoj se poštuju sva ljudska prava i slobode, Demokratska stranka je nastojala da oko sebe okuplja hrabre i pristojne ljude, spremne da svoju želju za demokratskim vrednostima pretoče u širok front otpora devijacijama u našem društvu.

Snaga Demokratske stranke počiva na jasnim ciljevima i integritetu, koje unosi u građansku borbu protiv autokratskih režima.

Bez takve Demokratske stranke i hrabrih građana, nemoguće su društvene i političke promene u Srbiji.

Jaka Demokratska stranka, kao glas slobodarske i građanske Srbije, uvek je bila opasnost za svakog autokratu. Zbog toga se i danas Demokratska stranka nalazi pod intenzivnim napadima režima Aleksandra Vučića.

Mi, dole potpisani, pružamo podršku Zoranu Lutovcu kao predsedniku stranke. Smatramo da je on ostao veran izvornim vrednostima oko kojih je, pre tri decenije, ponovo izgrađena ova politička snaga.

Preuzeo je vođenje Demokratske stranke nakon što je ona, u nedavnoj prošlosti, doživela niz političkih poraza i platila cenu izneverenih očekivanja građana.

Preuzimanje odgovornosti za razvoj stranke u ovakvom trenutku svedoči o dubokoj svesti o tome šta je zadatak Demokratske stranke – povezivanje sa građanima i borba za njihove interese u srpskom društvu.

Svojim integritetom vratio je Demokratsku stranku na mesto stožera okupljanja svih političkih snaga u borbi protiv autokratije, napravio korake ka ujedinjenju i osnaživanju stranke i obnovio nade građanske javnosti u snagu pristojne Srbije.

Okupljanjem nas, nestranačkih ličnosti u Građanski demokratski klub, gospodin Lutovac dobio je grupu žestokih kritičara sa različitim mišljenjima, nikada uzdržanih u diskutovanju poteza i odluka koje on sam ili Demokratska stranka donose.

Uvažavanje i promišljanje svakog našeg argumenta, bez nametanja autoriteta predsednika stranke, govori o snazi njegovog karaktera i suštinskom razumevanju pravog funkcionisanja demokratije.

Danas stajemo u odbranu takvih kvaliteta u političkom životu Srbije, takve ličnosti na čelu Demokratske stranke.

Smatramo da napadi na Zorana Lutovca predstavljaju pokušaje da se poništi nova nada građana u politiku Demokratske stranke.

Stati uz Zorana Lutovca danas pitanje je građanske i demokratske svesti i čestitosti.

Potpisnici podrške su: Gordana Matković, Dragor Hiber, Biljana Stojković, Đorđe Pavićević, Vesna Rakić Vodinelić, Čedomir Čupić, Vida Petrović-Škero, Dušan Petričić, Snježana Milivojević, Žarko Trebješanin, Dragoljub Bakić, Zoran Radovanović, Tanasije Marinković, Danilo Šuković, Božidar Andrejić, Savo Manojlović, Vojin Rakić, Ljubomir Jacić, Gojko Božović, Suzana Ignjatović, Igor Ginzberg, Galjina Ognjanov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare