Foto: N1

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić izjavila je danas da su papiri kao što je onaj koji je navodno odbio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, takozvani "non-pejperi", probni baloni koji se koriste kako bi se videlo raspoloženje javnosti.

Na pitanje da li je upoznat sa predlogom za rešavanje kosovskog problema koji se pojavio u albanskim medijima, a prema kome bi Beograd u roku od 10 godina trebalo da prizna Kosovo, dok bi Priština dobila stolicu u UN Vučić je odgovorio da je odbio da primi papir koji su mu doneli međunarodni predstavnici.

Grubješić je za Radio-televiziju Srbije rekla da Vučić ima pravo da odbije takav papir, ali da je očigledno da ga je pročitao.

„U čemu je kompromis ako će Srbija da pusti Kosovo u UN sada i za 10 godina da prizna Kosovo? Šta Srbija dobija time, osim maglovitih sredstava koja su pomenuta i još neizvesnije perspektive, ako za 10 godina EU možda bude spremna i završi unutrašnje reforme, to bi bila neka naknada za Srbiju. To u startu nije prihvatljivo, ali takvi tekstovi služe kao probni baloni da se vidi raspoloženje javnosti“, rekla je Grubješić.

Ona je podsetila da ima još osam zemalja koje su spremne da povuku odluku o priznanju Kosova i da prema nekim računicama, 84 od 193 članica UN priznaje Prištinu.

Grubješić je ocenila da je u toku kreacija paralelnog dijaloga, jednog koji u ime EU vodi Miroslav Lajčak i drugog koji diktiraju Nemačka i Francuska.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar