Richard Grenell
Ričard Grenel Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, koji se nije u poslednje vreme oglašavao, pre nekoliko dana je na onlajn debati govorio o dijalogu i Specijalnom sudu, prenosi Kljan Kosova.

Grenel je rekao da su predstavnici Srbije i Kosova od njega tražili da se pridruži procesu dijaloga pre dve godine, dok je bio ambasador SAD u Nemačkoj. Govoreći o Specijalnom sudu Grenel je rekao da se vladavina prava mora uspostaviti na Kosovu, a ne da ima bazu u Hagu.

„Sjedinjene Američke Države već dugo podučavaju sudije i tužioce, kako na Kosovu, tako i u Srbiji, kroz bilateralne programe. Verujem da im posle svih ovih godina moramo omogućiti da se bave sopstvenim pravosudnim sistemom i problemima koje imaju. Vladavina zakona mira biti uspostavljena u zemlji, a ne da ima bazu u Hagu“, rekao je Grenel.

Grenel će na mestu specijalnog predsedničkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine biti do 19. januara. Dan kasnije, 20. januara, predsedničku zakletvu položiće demokrata Džo Bajden, čija stranka nije bila zadovoljna politikom Donalda Trampa. Još uvek nije poznato da li će Bajdenova administracija imenovati novog izaslanika za dijalog.

(Izvor: Kosovo Onlajn)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare