Foto: Printscreen/Facebook/St. Sava Serbian Orthodox Cathedral, Milwaukee, WI

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je danas liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.

Grenelovu posetu hramu organizovala je inicijativa „Srbi za Trampa“, kao i njegove jučerašnje susrete sa predstavnicima srpske zajednice iz dve savezne države – Viskonsin i Ilinois, tokom koje je srpskoj zajednici preneo i poruku predsednika Donalda Trampa.

Predstavnica Srbi za Trampa 2020 Olga Ravasi za Tanjug kaže da je „za danas bila predviđena samo poseta crkvi, čime je, krunisan uspešan vikend sa Ambasadorom Grenelom“.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici „SERBS for TRUMP 2020“ Grenelu je uručen tradicionalni poklon – flaša šljivovice.

Ravasi je podsetila da je sastanak sa srpskom zajednicom bio predviđen nakon liturgije, ali da je zbog jako fluidnog rasporeda održan juče.

„I predsednik Tramp je juče došao u Viskonsin i ide se dalje, privatni zajednički sastanci su održani u petak, a najvažniji sa istaknutim predstavnicima zajednice u subotu“, rekla je ona.

Grenel je inače tokom jučerašnjeg razgovora sa predstavnicima srpske zajednice u „srpskoj kući“ preneo Trampove reći da je sporazum iz Vašingtona bio težak i da su uzbuđeni zbog njegove primene, ali i mišljenje da politika oko Kosova Trampovog protivkandidata na izborima 3. novembra Džoa Bajdena, neće ići u željenom pravcu.

„Znamo tačno gde će Bajdenova administracija ići to je pravac koji ne želimo“, rekao je Grenel i dodao da je Bela kuća ponosna što je dve strane dovela za sto da pričaju o ekonomiji, upravo onome što Tramp zna najbolje.

Podsetio je na poziv predsednika Srbije Aleksandar Vučić upućen Trampu da poseti Beograd i da je Tramp odgovorio da će ići kao predsednik, kada ponovo pobedi.

„On je da sada radio za vas, i sada je vreme da radite za njega“, poručio je Grenel i pozvao američke Srbe da glasaju, jer kako je rekao „vibi možete napraviti razliku“.

Tokom privatnih sastanaka sa predstavnicima srpsko-američke zajednice iz Čikaga i Milvokija, Grenela i srpske zajednice bilo je reči i o planovima za buducnost, kao i vitalnim pitanjima koja se ticu Srbije, srpskog naroda i srpskog rasejanja.

Hram SPC koji danas posetio Grenel među najlepšim je u čitavoj srpskoj dijaspori, izgraden je 1956. godine u srpsko-vizanijskom stilu, unutrašnjost mu je prekrivena mozaicima, rađenim 35 godina, vrednim više od tri miliona dolara. Mediji su ih svrstali među najopsežnije u SAD.

Starešina hrama otac Dragan Veleušić rekao je za Tanjug da su počastvovani Grenelovim dolaskom i što se sastao sa predstavnicima “američkih“ Srba, baš u glavnom i njavećem gradu Viskonsina u kome je srpska zajednica najbrojnija, u okviru predizborne kampanje kojoj je juče prisustvovao i predsednik SAD Donald Tramp.