Richard Grenell
Ričard Grenel Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poseta Ričarda Grenela Kosovu otvorila je dilemu da li je prekršio Loganov zakon. Zakon zabranjuje neovlašćenu diplomatiju u ime Sjedinjenih Država, dok je bivši američki predsednik Donald Tramp rekao da je poslao Grenela na Kosovo i u Srbiju kako bi se angažovao u mirovnim pregovorima. Ambasada SAD smatra ovo privatnom posetom a Danijel Server za Koha kaže da u ovom slučaju nema kršenja, jer Loganov zakon ne zabranjuje Amerikancima da lažu.

Izvor: Koha

Poseta regionu, uključujući Kosovo, stvorila je dilemu u Sjedinjenim Državama da li je bivši vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe Ričard Grenel prekršio Loganov zakon.

Dan ranije, bivši predsednik Donald Tramp rekao je da je poslao Grenela na Kosovo i u Srbiju da se sastane sa liderima i učestvuje u mirovnim pregovorima.

A Loganov zakon iz 1799. zabranjuje neovlašćenu diplomatiju u ime Sjedinjenih Država.

Ambasada SAD u Prištini nije komentarisala kršenje ili nekršenje ovog akta.

„Ambasada ne komentariše privatne građane“, navodi se u odgovoru.

Ni Bela kuća nije komentarisala ovo.

A Danijel Server, američki stručnjak za Balkan, rekao je za Kohu da nijedan američki državljanin do sada nije procesuiran zbog kršenja ovog akta.

„Izjava je jasna. Tramp je poslao Grenela kao svog ličnog predstavnika. Logan Akt zabranjuje pregovore neovlašćenim privatnim licima sa stranim vladama. Strana vlada bi bila previše zauzeta pregovorima sa Grenelom o bilo čemu osim o privatnim stvarima na njegovoj trenutnoj poziciji. U svakom slučaju, kršenje Loganovog zakona nije uspešno procesuirano više od 200 godina“, rekao je Server.

Posle nekoliko sastanaka koje je Grenel održao u regionu, on je održao i improvizovanu konferenciju za novinare na graničnom prelazu Merdare između Kosova i Srbije. Tamo je izjavio da je došao u region kao „privatni građanin“ nakon što je rekao da je „frustriran“ načinom na koji je Bajdenova administracija postupala sa Sporazumom o ekonomskoj normalizaciji Kosova i Srbije.

A Danijel Server kaže da u ovom slučaju nije bilo kršenja Loganovog zakona, jer je i Amerikancima dozvoljeno da lažu.

„Ne. Privatna lica, uključujući i one koji predstavljaju bivše predsednike, imaju pravo da putuju gde god žele i govore šta hoće. Grenel mnogo laže, posebno o navodnom sporazumu o kojem je pregovarao, a koji je daleko od istorijskog, ali tako nešto nije protivzakonito“, rekao je on.

Ali bilo je lidera zemalja u regionu, kao što je predsednik Albanije Iljir Meta, koji je sastanku sa Grenelom dao karakter izvan privatnog sastanka. On je rekao da je bilo reči o daljem jačanju odnosa i saradnje između Albanije i SAD.

BONUS VIDEO:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar