Grdelicka klisura polaganje venaca
Grdelička klisura polaganje venaca Foto:Screenshot/Grad Leskovac

Baš kao i prethodnih godina, i danas su položeni venci na mestu gde je pre 22 godine stradalo nekoliko desetina ljudi koji su se nalazili u vozu koji je u tom trenutku prolazio kroz Grdeličku klisuru, kada ga je pogodila jedna od granata. U znak sećanja na poginule civile, vence su položile njihove porodice, predstavnici Železnice i Grada Leskovca, kao i pripadnici Vojske Srbije.

Za razliku od prethodnih godina zbog pandemije virusa korona, obeležavanje datuma kada je putnički voz na relaciji Beograd – Niš – Skoplje granatiran proteklo je sa nešto manjim brojem okupljenih. Nakon minuta ćutanja u čast stradalima, prisutnima se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je rekao da ni 22 godine kasnije ono što je pogodilo našu zemlju ne prestaje da boli.

„Većina nas jasno pamti taj Vaskrs 1999. godine kada je naša Grdelica, naš Leskovac, naša Srbija zavijena u crno. U pet minuta do podneva tog 12. aprila pogođen je Međunarodni voz 393 sa četiri projektila, a broj žrtava se i dalje ne zna. Nijedna žrtva ne biva zaboravljena jer je učinjena velika nepravda. Dužni smo da ih se sećamo kako se njihova sudbina ne bi ponovila. Večna im slava“, stoji u saopštenju na sajtu grada Leskovca.

Venci su inače simbolično položeni u 11:55 kada se tragedija i dogodila, a pored ožalošćenih porodica i predstavnika Grada Leskovca, vence su položili i predstavnici i radnici Železnice, ali i pripadnici Vojske Srbije.

NATO agresija nad tadašnjom Jugoslavijom je počela 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana. Bačeno je preko 500.000 projektila i 40.000 kasetnih bombi, a sumnja se da je stradalo preko 2.500 ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar