Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma hvalio se pre godinu dana da je jedini stranac, i to Srbin, koji je za života dobio ulicu sa svojim imenom u Grčkoj. Ali, meštani se nisu oduševili ovim potezom i usledio je preokret dostojan antičke tragedije.

Dragan Marković Palma, koja je sa svojom JS deo vladajuće koalicije, pre godinu dana se pohvalio da je jedini „živi Srbin koji je dobio ulicu u Grčkoj“. I stvarno, 29. avgusta prošle godine u mestu Paralija svečano je otvorena tabla sa nazivom „Ulica Dragana Markovića Palme“. Mediji koje je poveo Palma, koji su zabeležili tu svečanost, izveštavali su u superlativima.

Pročitajte još:

„Ulica Dragana Markovića Palme duga je 6,5 kilometara i nalazi se na izlazu sa auto-puta Korinos i vodi do hotela Mediteranian u Paraliji. Ovoj svečanosti prisustvovali su odbornici skupštine grada Katerini i članovi delegacije iz Srbije“, naveli su novinari u izveštajima.

Gradonačelnik mesta Katerini, na čijoj teritoriji se nalazi i Paralija, što na grčkom znači plaža i puno ime tog mesta je Paralija Katerinis (plaža Katerinija) Konstantinos Kokodiomos, tada je izjavio na svečanom otvaranju da je vrlo teško da stranac dobije ulicu u Grčkoj.

„Brate Dragane, veliko mi je uzbuđenje i čast što se sada ovde nalazim, zato što se ostvaruje reč koju sam ti dao, da vam odam počast kako ste zaslužili, zato što ste jedan pravi prijatelj Grčke“ , rekao je Kokodiomos.

Paralija, jedno od omiljenih letovališta Srba, deo je Olimpske regije. S mesta na kome je održavana svečanost u avgustu 2022. godine može se i videti Olimp, planina na kojoj su, prema mitologiji, živeli grčki bogovi. Verovatno ponet atmosferom i blizinom božanske planine, Palma se osetio kao antički heroj, pa mu je i govor bio takav.

„Šta ću. Uvek sam na listi sa velikanima. Ja sam možda jedini Srbin ili neko ko dobije naziv ulice za života i to je deset puta jače nego kada neko ko ima zasluge, kado ode kod Svetozara (Svetog Petra), oni se sete njega… I nikad me ništa nije promenilo, ni slava, ako mogu to tako da nazovem. I sada, i moje ime se našlo, kada dođu neki koji nikada nisu dolazili u Grčku i ne znaju da se snađu i kucaju moje ime na karti, i odvede ih u ulicu koja je 6,5 kilometara duga i nosi ime Dragana Markovića Palme“, rekao je, između ostalog, Palma.

Naravno, pošto se sve dešavalo u senci Olimpa, u govoru je pomenut i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

PALMA. Paralija: Ulica Dragana Markovića Palme, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Sve je ispraćeno aplauzima, kao što dolikuje, otkrivena je tabla s imenom ulice. Ali, tu priča čiji je akter Dragan Marković Palma, dobija neočekivan tok, poput antičkih tragedija.

Naime, čini se da je gradonačelnik Katerinija doneo odluku bez potpunog znanja građana, koji nisu bili oduševljeni da stanuju u Ulici Dragana Markovića Palme, jedinog Srbina koji je za života dobio ulicu u Grčkoj.

„Meštani su se naljutili i počeli da se organizuju preko društvenih mreža. Bilo je i teških reči i optužbi. U Grčkoj je veoma teško da neko dobije ulicu, taj postupak traje decenijama i potrebno je da organ koji odlučuje o tome nekoliko puta tu odluku i potvrdi. Grci su izuzetno ponosni na svoju istoriju i pogotovo ih je pogodilo to što mnoge istaknute ličnosti iz njihove istorije nemaju svoje ulice, a dobio ju je Palma“, kaže sagovornica portala Nova.rs koja nas je zamolila da ostane anonimna.

Foto: Screenshot/Tv Pink

U prilog tome govori i činjenica da, recimo, u Solunu, postoji mnogo ulica koje nose naziv još iz vremena omražene vojne hunte od pre pola veka i nisu promenjene, jer taj postupak dugo traje.

Preko noći su table s novim nazivom ulice nestali.

Tako je Dragan Marković Palma od prvog Srbina koji je za života dobio ulicu u Grčkoj postao prvi Srbin ikad kome je za života oduzeta ulica. Ukoliko neki novi putnik pokuša da preko navigacije do Paralije dođe Ulicom Dragana Markovića Palme, to mu neće poći za rukom.

Foto: Privatna arhiva

Osveta je čest motiv u grčkim tragedijama, pa ni ova Palmina nije mogla da prođe bez tog, poslednjeg čina, koji doduše medijski nije bio propraćen kao otvaranje ulice.

Poznato je da je Dragan Marković dovodio stotine, ako ne i hiiljade turista iz Srbije u Paraliju: studente, poljoprivrednike, đake… Čak je otvorio i kancelariju svoje stranke Jedinstvena Srbija u jednoj od glavnih ulica tog mesta, koja ne nosi njegovo ime. Danas te kancelarije više nema, umesto logoa Jedinstvene Srbije i srpske trobojke, sad se tu nalazi prodavnica suvenira.

Kada je nestala ulica, nestala je i kancelarija. Ali, nestale su i Palmine ekskurzije i on više ne dovodi goste u Paraliju, ali nije odustao od Grčke, trenutno se nalazi u mestu Hanioti, još jednom od omiljenih letovališta Srba, ali na Kasandri, prvom prstu poluostrva Halkidiki.

„Ne mogu da pričam sada, nemam vremena, na sastankku sam u Grčkoj sa 1.200 Srba“, kratko je odgovorio Dragan Marković na poziv novinara Nova.rs. Na poruku zašto je zatvorena kancelarije u Paraliji, nije odgovorio.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare