Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pokret slobodnih građana (PSG) učestvovaće sutra u šetnji u sklopu Europrajda, jer je od odluke ministra Aleksandra Vulina važniji Ustav Srbije, izjavio je predsednik PSG Pavle Grbović.

„Za nas je obevuzujući Ustav Srbije i odluka Ustavnog suda iz 2011. godine koja je veoma jasna i kaže da takozvani bezbednosni razlozi gde jedna militantna grupa preti mirnim građanima, nije dovljan razlog da se nečije pravo uskrati, i mi ćemo se pojaviti na tom skupu“, rekao je Grbović na konferenciji za novinare.

Dodao je da će se sutra na ulicama Beograda braniti Ustav i građanska prava, ali da prava borba za jednakost počinje tek kad bude formirana nova vlada.

On očekuje da skupštinska većina vrati u proceduru Zakon o istopolnim partnerstvima i usvoji ga bez obzira da li se šefu države to sviđa ili ne.

Podršku Evroprajdu i svojim kolegama dale su i poslanice Evropskog parlamenta iz grupe „Obnovimo Evropu“.

Karen Melkior iz Danske istakla je da je Srbija evropska država u kojoj se osnovna prava za sve moraju poštovati, te je veoma razočarana „odlukom Vlade da zabrani šetnju“.

„U prošlosti su rudari nosili kanarinca sa sobom u rudnik i kad on prestane da peva, to je znak rudarima da se spasavaju. Naši ‘kanarinci’ u ‘rudnicima demokratije’ su prestali da ‘pevaju’ i mi moramo spasti demokratiju kako bismo spasli sebe same“, rekla je Melkior.

Poslanica iz Švedske Ema Visner dodala je da je nedozvoljavanje Parade ponosa veliki korak unazad za Srbiju na putu evropskih integracija.

„Ovakvo odstupanje nod osnovnih demokratskih principa nije prihvatljivo za državu-kandidata za članstvo“ istakla je poslanica.

Dodala je da je, kao i svuda kada su prava manjina na udaru, zabrana Parade znak za opasnost ne za aktiviste, nego za demokratiju.

BONUS VIDEO: Evroprajd promo video – „Ja šetam“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare