Gradonačelnika Niša Dragana Sotirovski najavila je da će napustiti grad ukoliko opozicija bude pobedila na narednim lokalnim izborima. Njoj se ne sviđa rad opozicionih političara, Jelene Milošević i Đorđa Stankovića, zbog čega je spremna da spakuje kofere i ode iz najvećeg grada na jugu Srbije. Izgleda da je za Sotirovski najveći problem opozicija, iako iza sebe ima brojne afere i skandale koje "vuče", ali zbog toga nikada nije pomislila da napusti funkciju, niti grad. Optužbe za korupciju i za izvlačenje novca iz gradskog budžeta, te fizički obračuni unutar stranke nikada nisu bili dovoljni razlozi da Sotirovski kaže zbogom fotelji u gradskoj vlasti.

“Verujte mi, ja ću prva da se iselim iz grada ako neko od njih dođe da bude gradonačelnik”, javno je poručila čelnica Niša Dragana Sotirovski.

Njena izjava nastaje u kontekstu predstojećih lokalnih izbora u gradu na Nišavi, a opozicioni poslanici iz ovog grada, Jelena Milošević (SSP) i Đorđe Stanković (NPS) pozicionirali su se kao alternativa postojećoj vlasti, zbog čega je Sotirovski najverovatnije i okrenula prst kritike i vređanja.

Ona kaže da je spremna da spakuje kofere i iseli se ,a ono što je zanimljivo jeste da to nikada nije jasno izjavila nakon niza afera i skandala koji su tresli gradsku vlast u prethodnim godinama. Očigledno joj to nije smetalo, niti se previše uzbudila zbog toga, pa je nastavila da vodi grad.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Kako ga je vodila pokazaće vreme, možda i nadležni organi jer je bilo materijala i za pokretanje istrage oko određenih projekata i nabavki, zbog čega će Sotirovski možda biti tema i nakon odlaska sa funkcije gradonačelnice Niša.

Afere, sukobi i korupcija – šta je obeležilo mandat Sotirovski

Njen mandat na funkciji gradonačelnice Niša obeležile su afere – njen zet se nalazio na konačnoj listi za kupovinu socijalnih stanova u Ulici Majakovskog, a Agencija za sprečavanje korupcije je protiv nje pokrenula postupak jer je kasno prijavila potencijalni sukob interesa.

Gradonačelnica Sotirovski i Gradska stambena agencija su, nakon što je objavljena preliminarna rang lista, kazali da gradski stanovi sa beneficiranom cenom nisu socijalni već su “podrška stanovanju”, pa za njih mogu aplicirati svi koji ispunjavaju konkursne uslove.

Dragana Sotirovski Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

Na konačnoj listi za kupovinu takozvanih socijalnih stanova u Duvaništu, osim zeta gradonačelnice Niša, nalazio se i funkcioner Srpske napredne stranke i odbornik Uroš Radulović, koji kupuje dvoiposoban stan. Konačno, epilog priče bio je samo opomena Agencije.

Novembra 2021. godine postala je jedna od stotinak novih članova Predsedništva SNS, a međustranačka netrpeljivost među naprednjacima dostigla je svoj vrhunac u 2022. godini.

Nakon fizičkog sukoba između bivšeg zamenik gradonačelnika Miloša Banđura i omladinca SNS Marka Simova, odbornik Banđur okrivio je Sotirovski da ona stoji iza napada na njega, dok je direktor Univerzitetskog kliničkog centra optužio za kriminal.

Zoran Perišić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Početkom iste godine zajedno sa svojim timom počela da obilazi niška sela i naselja, što je nazvala „svojevrsnim karavanom“, pisale su Južne vesti.

Sotirovski je bila u sukobu i direktorom Univerzitetskog kliničkog centra Zoranom Perišićem. Taj pravi “rat” obelodanjen je nakon što je procurila prepiska iz Viber grupe niških naprednjaka u kojoj je Perišić naveo da gradonačelnicu “smatra direktno odgovornom za kriminal njenih službi i osionost njene drugarice – investitora”.

„Direkcija za izgradnju grada je dala dozvolu za kopanje (pod pritiskom, kako kažu), a inspekcija prere ruke. Postoji privremena mera od strane sudova da oni (Human) ne smeju da koriste taj put. Ovo je kriminal. Obavestio sam sve: stranku, policiju, sud”, istakao je Perišić.

Opozicija sumnja na ispumpavanje novca preko Štaba za vanredne situacije

Jelena Milošević, narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) javno je rekla da se nastavlja ispumpavanje novca iz budžeta grada Niša preko Štaba za vanredne situacije.

U prilog toj tvrdnji, navela je da je isplaćeno više od 70 miliona dinara na račun dve firme za potrebe sanacije kanalizacione i vodovodne mreže. Nekako baš u trenutku dok je naselje “Milka Protić” usred te sanacije potpuno poplavljeno.

Jelena Milošević Foto:Privatna arhiva

“Preko Štaba za vanredne situacije u Nišu se sprovodi pljačka epskih razmera. Firmi “Vodomonteri” isplaćeno je 47 miliona za radove u naselju “Milka Protić”, dok je “Sim puk” dobio 24 miliona za radove u Malči i „Borisa Krajgera“, kazala je Milošević ranije za Novu.

Naime, preko Štaba za vanredne situacije, angažuje se uglavnom jedna te ista firma za izvođenje poslova koji nemaju veze sa “vanrednom situacijom”. Na primer, za sanaciju vodovodnih i kanalizacionih cevi i to u trenutku kad nema nikakve havarije koja ugrožava imovinu i život ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Jelkice za kola 600, lenjir 500 dinara – kako izgledaju javne nabavke

Gradska uprava u Nišu, koju kontroliše gradonačelnica Dragana Sotirovski potpisala je prošle godine ugovor sa firmom “Smart Match Solutions doo” iz Beograda oko realizacije lokalnog projekta.

U pitanju je projekat vezan za pružanje usluge nabavke i podele preventivno-promotivnog materijala za ugrožene kategorije učesnika u saobraćaju, a ceo projekat procenjen je na 11,8 miliona dinara (sa PDV).

Na osnovu sadržaja javne nabavke, a koji su javno dostupni dostupni, vidi se da je Gradska uprava za realizaciju projekta oko bezbednosti saobraćaja nabavila jelkice za kola od 600 dinara i lenjire od 500 dinara, što je cena koja prevazilazi umnogome i maloprodajnu, odnosno tržišnu cenu.

Mandat Sotirovski obeležili su i sukobi niških naprednjaka koji su se nekoliko puta i fizički obračunali.

Stanković: Sotirovski u tri reči – bahatost, korupcija, nerad

Narodni poslanik iz Niša Đorđe Stanković rekao je za Novu da aktuelna gradonačelnica nije ispunila očekivajna, a da se grad nije pomerio ni za milimetar napred.

Đorđe Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

“Ako treba da je opišem u tri reči, to bi bile bahatost, nerad, korupcija. Rezultati su definitivno izostali, a kao Nišliji mi je žao jer sam spreman da pohvalim dobre stvari, ali nema ih”, poručio je Stanković za Novu.

BONUS VIDEO: Zašto lokalni izbori u Nišu neće biti istog dana kada i beogradski?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare