Emanul Žiofre Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović apelovala je danas šefa Delegracije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea da se uzdrži od učestvovanja u bilo kakvim događajima koji bi mogli biti interpretirani kao podrška vladajućoj stranci, posebno u svetlu predstojećih izbora.

Stojanović je upozorila da bi prisustvo Žiofrea na otvaranju gasne interkonekcije u Nišu, koje je zakazano za sutra, samo nedelju dana pre izbora, mogla bi biti shvaćena kao takva podrška.

„Obraćam Vam se u ime Građanskih inicijativa, organizacije posvećene promociji demokratije i vladavine prava u našoj zemlji. Kako se približavaju izbori u Srbiji, izuzetno je važno naglasiti ulogu koju međunarodna zajednica, uključujući i Delegaciju Evropske unije, ima u očuvanju integriteta demokratskog procesa“, istakla je Maja Stojanović na početku otvorenog pisma.

„U prošlosti, prisustvo i nepristrasnost međunarodnih aktera bili su ključni u podršci principima slobodnih i fer izbora. Međutim, svedoci smo da se u poslednje vreme ta uloga menjala, ponekad nenamerno doprinoseći percepciji pristrasnosti i podrške određenim političkim snagama. Ovo narušava veru u demokratske procese i pravičnost izbornog sistema“, dodala je ona.

Stojanović je ukazala da je nepristrasnost Evropske unije od „suštinske važnosti za očuvanje demokratskih principa u Srbiji“.

„Kao zagovornici evropskih vrednosti, smatramo da je naša zajednička odgovornost da osiguramo da izborni proces bude fer, transparentan i slobodan od bilo kakvog uticaja“, rekla je ona.

***

BONUS VIDEO – Pogledajte kako je sinoć bilo na tribini ProGlasa održanoj u Zaječaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar