Foto: Promo

Građanski preokret neće izaći na izbore 21. juna, jer kako je ocenio, Srbiji nije potrebno farsično glasanje koje bi dalo prividni legitimitet izvršnoj vlasti, već društveni dijalog o načinima da se ožive demokratska načela i procedure zapisane u Ustavu i zakonima, ali se u praksi ne poštuju.

Odluku da ne izađu na izbore doneo je Upravni odbor udruženja na osnovu ankete sprovedene među članovima organizacije gde je blizu 90 odsto anketiranih podržalo bojkot predstojećih izbora.

Građanski preokret smatra da Srbija više nema elementarne karakteristike demokratskog društva poput slobodnog političkog organizovanja, slobode govora i medija i izbore bez pritisaka i ucena, a zarad izražavanja slobodne volje građana.

„Ne samo izborni uslovi, nego čitav društveni kontekst, u kojem je predsednik Republike uzurpirao ovlašćenja koja mu ne pripadaju, opozicija se tretira kao izdajnička i kriminalna, pravosuđe je neefikasno i selektivno, a javna scena je prepuna govora mržnje, kleveta i besmislenih bulevarskih performansa – nije ambijent u kojem se mogu održavati demokratski izbori“, poručili su iz Građanskog preokreta.

Kako su najavili aktivisti tog udruženja građana iz Zrenjanina, i u narednom periodu biće posvećen jačanju svesti i odgovornosti za učešće u procesima kojima se gradi demokratsko i slobodno društvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar