Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radovic
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović Foto:Mitropolija.com

Danas se navršava godinu dana od smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića. Smrt jednog od najuticajnijih episkopa u istoriji Srpske pravoslavne crkve, potresla je čitav region, što se moglo videti i po slikama iz Crne Gore, koja je tih dana bila centar parvoslavnog sveta. Nova.rs vas ovom prilikom podseća na izjave savremenika i prijatelja pokojnog mitropolita, koji su za naš portal govorili o značaju nekada prvog čoveka MCP.

Tog jutra, 30. oktobra objavljeno je da je od posledica zaraze korona virusom preminuo čuvar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i prvi čovek tamošnje Mitropolije Amfilohije Radović.

„U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Кliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije“, navedeno je tog jutra na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

O tome koliko je vest o njegovoj smrti snažno odjeknula govori i podatak da je ubrzo po njenoj objavljivanju pao sajt MCP.

Među prvima koji su za naš portal govorio o preminulom mitropolitu bio je pokojni patrijarh SPC Irinej.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je za Nova.rs da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve i da je srpski narod ostao bez jedne velike ličnosti.

Patrijarh Irinej Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, File

„Ovo je jedan od najtužnijih dana za našu Crkvu. Veliki gubitak i velika žalost. Otišao je jedan dobar čovek i vrstan teolog. Nismo to očekivali, nadali smo se će sve biti dobro završeno. Neka mu Bog da večno blaženstvo. Lišeni smo velike ličnosti“, bila je prva reakcija patrijarha Irineja na smrt svog brata u Hristu.

Povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, oglasio se tog dana i vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić. On je za Nova.rs istakao da je otišao sluga božiji, narodni rukovoditelj i sveštenik u najdubljem smislu te reči.

Foto:Tamara Marković/Nova.rs/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Upokojio se u Gospodu Mitropolit Amfilohije. Sluga Božiji i narodni rukovoditelj, sveštenik u najdubljem smislu te reči! Za mene je on bio i još nešto više, bio je prorok i pesnik, a to je kao da kažete hrabrost i nežnost u jednome. Pesnik ranjenog, otvorenog srca kome su kaplje krvi i suza neprestano kapale nad Crnog Gorom“, istakao je Grigorije, dodajući da suze koje prolivao Amfilohije nisu bile uzaludne:

„Ali ne uzalud, nego su lile da umiju Crnu Goru i zalivaju vinograd koji zasadi ruka Gospodnja, slično onoj majci Janković Stojana, koja je suzama vinograd zalivala dozivajući svoga sina. Ovaj molitvenik dozivao je neprestano Sina Očevoga, Hrista Spasa, koga su zli vinogradari izbacili napolje i ubili. Monah, sveštenik i prorok plamene pjesme, uspio je da prizove Hrista, a vinograd da raste i mnogi rod donosi. Mitropolit Amfilohije se nikada nije uplašio. To ga je učinilo, u ovom svetu straha i kukavičluka, magnetom privlačnim za uplašene i rastužene, koje je rado primao pod svoja orlovska krila slobode. Od sada ćemo kad god podignemo pogled ka gore, ka visovima Crne Gore, znati da iznad nas ledbdi još jedan istinski orao SLOBODAR! VEČAN MU SPOMEN!“, napisao je Grigorije.

O Amfilohiju su tih dana govorili i brojne viđenije ličnosti iz javnog života. Među njima bio je i Dejan Bodiroga. Jedan od najboljih košarkaša u istoriji igre pod obručima ocenio je tada za Nova.rs da je svet napustila duhovna i ljudska gromada.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Došli smo da se poklonimo velikom duhovniku, duhovnoj gromadi, velikom čoveku, za sve ono što je uradio za Srpsku pravoslavnu crkvu i za srpski narod. Ne samo ovde u Crnoj Gori, za očuvanje srpskog identiteta i srpske crkve, već za sve nas Srbe. Velika ličnost, izuzetan čovek u svakom smislu. Velika mi je čast što sam danas ovde da se poklonimo i ispratimo ga zajedno na večni počinak“, rekao je Dejan Bodiroga za Nova.rs.

Koliko će ovaj gubitak…?

“Nenadoknadiv je“, prekinuo je pitanje Bodiroga.

„Svi znamo koliko je bio cenjen, ne samo u pravoslavnom, nego u celom hrišćanskom svetu i jedan od najcenjenih naših duhovnika. Zato je gubitak nenadoknadiv“, rekao je on.

Uoči sahrane mitropolita, imali smo priliku da razgovaramo i sa bratancem Amfilohija Radovića, Vladimirom Radovićem, bogoslovom iz Beograda koji je veoma emotivno govorio o odlasku svog strica.

„On se upokojio na jedan od najvećih jubileja SPC, na osam vekova njenog postojanja. Svojom verom i snagom okrepio je narod, obnovio mnoge crkve, vratio ljude u Crnoj Gori pravoslavnoj veri, istom onom snagom kojom je to Sveti Sava učinio u svom vremenu“, rekao tada Radović za Nova.rs

Povodom godišnjice smrti Amfilohija, danas će novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služiti liturgiju u pomen na svog duhovnog oca.

BONUS VIDEO: Porfirije o ordenima SPC

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar