Foto: Vesna Lalić/Zoran Lončarević/Filip Krainčanić/Goran Srdanov/Nova.rs

Skupština Srbije tri godine bila je bez opozicije, pa je njen povratak poprilično razmrdao atmosferu i doveo do toga da se u skupštinskoj sali može čuti ono što je, inače, na javnom servisu i u prorežimskim medijima strogo zabranjena tema. Jovanjica, Veljko Belivuk, Rio Tinto, Zvonko Veselinović, zatvor… samo su neke od ključnih reči koje su palile crveno dugme za alarm u poslaničkim klupama predstavnika vlasti.

Podsećamo na one govore predstavnika opozicije koji su izazvali najviše odjeka…

Jednopartijski sistem s neprikosnovenim liderom

Profesor i bivši kandidat za gradonačelnika Beograda Vladeta Janković predsedavao je konstitutivnom sednicom ovog saziva parlamenta i tom prilikom izgovorio reči koje se dugo nisu mogle čuti pod skupštinskom kupolom.

Vladeta Janković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Mi smo dospeli u oblik jednopartijskog sistema u kojoj jedna politička stranka sa svojim neprikosnovenim liderom velike delove društva svesno i namerno drži u neznanju i uskraćuje im slobodu“, rekao je Janković.

On je naveo da će Skupština dobijeno poverenje opravdati, samo ako „srce ove države bude stvarno kucalo pod skupštinskom kupolom, a ne s druge strane parka“.

„Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki i najudaljeniji građanin Srbije ne bude mogao da na Dnevniku RTS-a svaki dan vidi šta govori i čini vlast, ali i oni koji nisu na vlasti. Poštenih izbora nema i ne može biti dokle god ima pritisaka, potkupljivanja i nasilja, dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava Srbije“, zaključio je Janković.

Pola vas bi trebalo da bude u zatvorima

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić imao je nekoliko govora u Skupštini Srbije, na koje nisu ostali imuni ni premijerka Ana Brnabić, ni ministri, ali ni poslanici SNS. Nakon jednog od njegovih govora umalo je došlo do fizičkog obračuna između posanika SNS i NS, a svakako je jedan od najzapaženijih onaj koji je održao prilikom izglasavanja nove Vlade Srbije.

“Krajnje je neodgovorno napraviti ovoliku vladu kada znamo da je kriza, kada pozivate građane da štede, da trpe zimu a ovde dovodite ministre za koje nema dovoljno stolica”, rekao je šef Aleksić i podsetio da u novoj vladi nema “Goce Čomić ni Zorane Mihajlović”.

“Ali gle čuda ima Irene Vujović, rekao je on, napominjujući da je sve ministre pa i ove predložio Vučić i da su postavljeni na osnovu njegove procene.

“Kada govorimo o poljoprivredu uništili ste poljoprivredu u ovih 10 godina, taj vaš Nedimović je ‘zabo’ ekser u kovčeg srpske poljoprivrede. Zbog tog vašeg eksperta Srbija danas uvozi mleko iz Poljske, krompir iz Francuske, uvozi svinjsko meso”, naglasio je on i dodao ad Brnabić želi od Srbije da napravi rudarsku koloniju, napomenuvši da zemlju guši i uništava korupcija i kriminal, a da je ona prva koja treba da odgovara.
“Vi treba da date odgovore na koji način je vaš rođeni brat, direktor firme Aseko dobijao poslove od vaše vlade. Vi ste prvi koji ste generator korupcije, da li je tužilaštvo i pravosuđe ispitalo vas i vašeg brata, da li je to trgovina uticajem?”, upitao je Aleksić, navodeći nekoliko afera koje su obeležile dosadašnju vladavinu SNS, kao što su „Jovanjica“, 24 stana u Bugarskoj Siniše Malog, privatizovanje instituta Milenijum tima, rušenje objekata u Savamali i druge.
“Gde je vaš kredibilitet, pa pola vas bi trebalo da bude u zatvorima da je pravosuđe nezavisno, kome vi držite lekcije”, zaključio je Aleksić.

“Lutaš bebo, skrenuo si s puta bebo”

Svakako će ostati upamćeno i kada je šef zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd – Moramo Radomir Lazović na sednici parlamenta nazvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića “bebo”.

Radomir Lazović Foto: Printscreen RTS 2

Na sednici na kojoj je Vučić predstavljao izveštaj Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji, Lazović je rekao:

“Danas se pred Narodnom Skupštinom nalazi izveštaj vlade čija premijerka za dva svoja mandata nijednom nije otišla da vidi kako žive oni s čijim se sudbinama igra i životima trguje. Trebalo je da dobije treći mandat kako bi se naterala da ode jednom da poseti ove ljude. Danas ovaj izveštaj vlade brani predsednik, čovek koji je inače uzurpirao sve poluge moći u društvu, pa ne treba da čudi što je preuzeo posao premijerke, a prepreka mu nije ni poslovnik. On predviđa posebnu sednicu, ali ili za obraćanje predsednika ili za podnošenje izveštaja vlade, što treba da radi premijerka, pa se pitam kakav je ovo format“, rekao je Lazović i dodao:

„Izgleda da ne može da se odluči da li je predsednik, premijer, predsednik mesne zajednice i kao što stih jedne popularne pesme kaže „ti lutaš bebo, skrenuo si s puta bebo“. Mi smo kao društvo skrenuli s puta“, poručio je Lazović predsedniku Srbije.

Dovedite vaše članove Belivuka, Veselinovića, Zelju…

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, takođe, je imao nekoliko vrlo zapaženih govora na sednicama parlamenta, međutim, najviše odjeka u javnosti imao je onaj u kojem je govorio o “saradnicima” režima.

Srđan Milivojević Foto: Printscreen/parlament.rs

“Uveravate i ubeđujete građane Srbije da što se tiče Kosova i Metohije vodite najbolju moguću politiku, da pobeđujete i Tačija i Kurtija i Haradinaja sa 5:0 u svakoj rundi pregovara, da je ta politika mudra, pobednička i da svi mi treba poput Marka Đurića da aplaudiramo, da vičemo dok ne promuknemo na telefon kako ste eto pobedili. A onda nam kažete da je Srbija posle 10 godina došla u nikad goru i nikad težu poziciju, maltene je na ivici rata. Ako ste vodili takvu politiku, onda je za tu politiku odgovoran onaj ko je vodio. Onaj ko je mimo ustavnih i zakonskih ovlašćenja radio sve šta je radio, ali očigledno nije pravilno radio.

A onda se osvrnuo na to ko je umesto premijerke i ministara prisustvovao sednici o KiM.

“Koga sve ovde niste doveli ovde da vam pomogne? Doveli ste stranački megafon Simu Spasića. On da prati raspravu o Kosovu? Gde vam je Sima iz Grocke i njega dovedite. To je onaj što je zapalio kuću Milana Jovanovića. Gde vam je Jutka iz Brusa i njega dovedite. I Dijanu Hrkalović dovedite. Ma sve ih dovedite i Zvonka Veselinovića i Zelju. Ma ne plašimo vas se. I Lukija iz Pećinaca dovedite onog Lukija što ispisuje decu ljudi iz Demokratske stranke. U zemlji u kojoj se održavaju “slobodi izbori”. To su vaši slobodni izbori. Dovedite i Veljka Belivuka, vašeg istaknutog člana. Pustite ga iz zatvora. Pored Koluvije, tu, nek vam pokaže kakva je vaša Srbija. Sve vaše članove pustite iz zatvora, dignite ovde, još jedan balkon napravite, neka dođe ko hoće, ma ne plašimo vas se”, zaključio je Milivojević.

Ko vas je ovlastio da prodajete našu decu strancima?

Puno reakcija izazvao je i govor poslanice Narodne stranke Ivane Parlić. Ona je postavila pitanje ministarki Dariji Kisić Tepavčević da li je njeno ministarstvo upoznato s tim da je “12. decembra šestogodišnja devojčica Zorana Mihajlović odvedena u Švedsku iz svog jedinog doma, iz sela Brezjak, za koje Rio Tinto ima planove da nestane s lica zemlje”.

Ivana Parlić
Ivana Parlić

„Živela je u hraniteljskoj porodici od drugog meseca svog života. Hraniteljka Zora Marković je jedina majka koju devojčica zna i saznala je nedavno da će devojčica ekspresno biti poslata u Švedsku. Da li ovaj maleni građanin države Srbije ima pravo da živi svoj život u svoj zemlji, da govori svojim jezikom, među svojim narodom? Za usvajanje srpske dece kad je u pitanju stranac nadležan je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava. Dakle šestogodišnju Zoranu je iz hraniteljske porodice, iz svoje kuće, svog sela, svog vrtića, otgrla svojom odlukom Darija Kisić Tepavčević”, rekla je Parlić i dodala:

“Da li znate da postoji cenovnik po kojem se usvajaju deca iz Srbije u Švedskoj, tačnije prodaju? Ko vas je ovlastio da prodajete decu strancima? Trenutno 71 dete čeka da bude prodato strancima. Usvojenje se odvija po sramnom ugovoru sa stranim kompanijama koji je Srbija potpisala sa sedam stranih kompanija 2019. godine, kada je ministar za rad i socijalna pitanja bio Zoran Đorđević, današnji direktor Pošte Srbije“. Zar mi kao društvo ne možemo da othranimo, da podignemo 71 dete? Da li je ovo odmazda aktivistima Ne damo Jadar, koji su ovo dete gledali i odgajali kao svoje“, upitala je Parlić.

BONUS VIDEO: Seksističke aluzije SNS poslanika