Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević ocenio je u emisiji Persona non grata da zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić "nije osoba koja ima neku posebnu političku težinu", dok novinar Nikola Tomić podseća na strip "kalif umesto kalifa". "Drugi je drugi, a on bi hteo da bude prvi, ali mu se ne da. Ne da mu se jer se procenjuje da nema te kapacitete", kaže on. Bivši vaterpolista i predsednik Odbora Narodne stranke za sport Danilo Ikodinović smatra da je Vesić "večiti zamenik koji ima ulogu gradonačelnika".

Pavićević na pitanje „kako se desio Vesić“, kaže da, „ako se misli kao zamenik ili faktički gradonačelnik, to je nešto što je prosto deo vladavine ili načina na koji se ovde vlada“.

Autorka emisije Nataša Miljković istakla je da je Goran Vesić dobio poziv za gostovanje, ali da je odbio da dođe.

Pročitajte još...

„On je odradio veliki posao za stranku, prilično je lojalan predsedniku stranke i onda dobija neku vrstu nagrada za to. A kako se inače dogodio, to je drugo pitanje, i ono traje već 30 godina. On uspeva svih tih 30 godina da bude u toj sivoj zoni, ali ono što je zanimljivo je da je on sada prvi put na sceni, slika se, snima na ovakav način“, kaže Pavićević za N1.

Na pitanje „da li je poslednji“, kaže „na ovakav način verovatno“.

„Pretpostavljam da se njegova karijera neće ovde završiti, jer on nije osoba koja ima neku posebnu političku težinu, ti kojima je lojalan nemaju baš potrebu da se lako odriču takvih ljudi. Teško je zamisliti da će Vesić sada osnovati svoju stranku“, kaže Pavićević.

Ikodinović ističe da je „neizostavno da je on jedan inteligentan čovek“.

„Čim uspeva da opstane toliko na političkoj sceni i opsluži toliko gospodara. On traži zaštitnika, zato ne može da osnuje svoju stranku“, kaže Ikodinović.

Ikodinović ističe da je Vesić „večiti zamenik koji ima ulogu gradonačelnika“.

Tomić podseća na strip „kalif umesto kalifa“.

„Drugi je drugi, a on bi hteo da bude prvi, ali mu se ne da. Ne da mu se jer se procenjuje da nema te kapacitete. Suština Vesićevog problema je što mu đavo ne da mira, i tako celog života. On je doveden na to mesto i on je viđen za mesto broja dva, ne broja jedan, jer ne može da nosi listu, jer nije simpatičan… Vesić ne može da bude broj jedan, ali je viđen kao dobar izvršilac, kao osoba koja poznaje Beograd, koja hoće da radi, koja može da radi mnogo poslova… Koliko je ta procena bila ispravna, o tome će birači na izborima delimično da sude“, kaže Tomić.

Dodao je da „ne može da shvati svoje limite i da stalno hoće više“.

„U politici je, prema mom mišljenju, izuzetno važno da realno doživljavate sebe, svoje limite, svoje slabosti, svoje jake strane… Malo ko je za to sposoban, posebno jer su u politici uglavnom egocentrični ljudi, što je normalno, i onda im je teško da sebe realno dožive“, kaže Tomić.

Ikodinović dodaje da je „očigledno odrađivao posao“.

„Zato nikad neće biti prvi, nego će uvek biti drugi, i odrađivaće sve to prljavo“, kaže on.

Pavićević kaže da je to način na koji „taj izborni sistem koji imamo može da nagrađuje te ljude koji su jako korisni za stranku“.

„Da li će neko od njih biti na listi u tom smislu ne utiče baš puno na izbore, baš zbog izbornog sistema. Možda je to nasleđe koje on ima u Beogradu preteško i za samu stranku. Mnogo stvari je upravo zbog toga što je pripisivano njemu, i uz šta se slikao, zbog samovolje kojom je branio sve te poteze i opravdavao, izgledalo je kao da on postavlja spomenike, menja imena ulica, i to potpuno van propisa… On je primio puno negativnih poena u tom smislu na sebe, ne verujem da je to slučajno urađeno, da sad nisu znali da će to tako biti“, kaže Pavićević.

Podsetio je da većina od prvih 10 osoba sa liste SNS 2018. godine nisu ni odbornici.

„Jedni su oni koji privlače glasove, a drugi rade posao“, kaže Pavićević.

Govoreći o beogradskim izborima, Tomić kaže da „treba da budemo realni“.

„Minimalne su šanse da opozicija pobedi u Beogradu, može da bude jaka borba, može da bude nešto što je borba manje više ravnopravnih partnera, iako su minimalne šanse da SNS izgubi Beograd. Sa (Aleksandrom) Šapićem su na ivici ili preko ivice apsolutne većine“, kaže Tomić.

Ikodinović podseća da je Aleksandar Šapić sam rekao da „ne vidi Vesića u svom timu“.

„Ako to nije neka igra, oni žele da se reše Vesića, s tim što sam siguran da će Vesić ostati na nekoj funkciji koja je njima potrebna“, kaže Ikodinović.

Pavićević kaže da smo videli „način na koji je Siniša Mali sklonjen s mesta gradonačelnika“.

„On je dobio još značajniju funkciju“, kaže Pavićević.

Tomić kaže da „Vesić ima loš rejting“.

„Nije dopadljiv, nije simpatičan, bio bi laka meta za opoziciju u kampanji. Druga strana priče je da Vesić više uopšte nije osoba od prevelikih simpatija u okruženju Aleksandra Vučića. On je poslednjih godinu dana počeo da iskače, u svojoj želji da se nametne, viškom samopromocije i manjkom lojalnosti… U SNS, osim Vučića, svako mora jako da kontroliše svoje ja, dok Vesić na tome insistira svaki dan po više puta. Iako se zahvaljuje i predsedniku, nije to dovoljno, Vučić nije malouman, postoje izvesne stvari koje se ne rade. Vesić je par puta bio samopromovisani glasnogovornik Kriznog štaba. On je uspevao da preduhitri Anu Brnabić i Vladu, da se oglašava povodom odluka Kriznog štaba, to sve iritira ljude. S druge strane, svi oni će reći za Vesića da je uporan, da je vredan i da ga nikada ne treba potcenjivati“, kaže Tomić.

Mišljenja je da će Vesić dobiti novo mesto u Vladi.

„Mislim da će biti prebačen u Vladu, za njega postoje dve moguće pozicije, jedna je građevina, a druga privreda, trgovina i turizam. Mislim da ovo prvo ne može da dobije, jer se tu zahteva poslušnost, lojalnost, timska igra, bez ikakvih iskakanja, Vesić nije osoba u koju se može imati poverenja za to.

Ikodinović je dodao da može da bude zadužen za ekologiju, jer „nikad nije video čoveka koji toliko mrzi zelenilo i reke svoje“.

Pavićević kaže da će to biti verovatno neko manje vidljivo mesto.

„Što ne znači da je manje značajno“, dodaje Pavićević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare