Entoni Godfri Foto: N1

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je danas da se nada da će odgovarati osobe odgovorne za paljenje ambasade SAD u Beogradu i ubistvo američkih državljana Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, ali da uvek većinu energije treba fokusirati na budućnost.

O ta dva slučaja sam imao otvoren dijalog sa srpskim ministrima, rekao je Godfri u Vladi Srbije posle potpisivanja Sporazuma o dodatnoj pomoći SAD većoj od 20 miliona dolara namenjenoj jačanju institucija i vladavine prava u Srbiji.

On je naveo da je svojoj zakletvi prilikom odobrenja njegovog postavljenja za ambasadora u Srbiji spomenuo i slučajeve paljenja ambasade SAD i ubistvo braće Bitići. „Na mojim prvim sastancima sa ministrima iz vlade bilo je reči o oba ta slučaja. Imali smo veoma otvoren dijalog, ne zanemarujući bilo koje teme“, rekao je Godfri posle potpisivanja amandmana u vladi srbije o dodatnoj pomoći SAD-a.

Godfri je rekao da je veliki deo pomoći koju Srbiji pružaju SAD upravo vezan za pomoć vladavini prava i pravosudnim institucijama. Naveo je da SAD sa Srbijom zajednički rade na mnogim stvarima i da smatra da većinu energije treba fokusirati na to da se gleda unapred i da je i u interesu SAD da se Srbija kreće u pravcu članstva u EU.

„Zato mi opredeljujemo ova sredstva, ne zato što volimo Srbiju, mada je i to tačno, volimo je, nego zato što je i u američkom interesu da vi ostvarite napredak. Zaista sam ponosan na pomoć koju dajemo i o kojoj smo se i danas dogovorili”, rekao je Godfri.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar