Entoni Godfri Ivica Dacic Prijem povodom Dana nezavisnosti
Entoni Godfri i Ivica Dačić Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država za mene predstavlja čvrst temelj zajedničkih interesa i međusobnog poštovanja, izjavio je američki ambasador Entoni Godfri, dok je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio da dve zemlje imaju bogatu tradiciju prijateljstva i savezništva.

Godfri je, na predstavljanju posebnog izdanja „Dobrovoljačkog glasnika – Srbi i Amerikanci, 140 godina kasnije“ u Skupštini Srbije, podsetio da odnosi dve države počivaju na vrednostima savezništva u oba svetska rata, a da danas dele zajedničku viziju budućnosti Srbije, kao bezbedne, uspešne zemlje, koja je deo zajednice slobodnih evropskih naroda.

„Američki državni sekretar Entoni Blinken razume značaj naših bilateralnih odnosa“, naglasio je Godfri i dodao da su SAD snažno posvećene Zapadnom Balkanu.

Godfri je podsetio da je u više navrata govorio da je impresioniran ekonomskim napretkom Srbije, u čemu je svoju ulogu imala i američka tehnička pomoć.

„Globalna pandemija nam je pokazala da smo pred neočekivanim izazovima jači zajedno, a ta lekcija važi i za sve ostale oblasti naše saradnje“, dodao je on.

Dačić je konstatovao da SAD i Srbija imaju bogatu tradiciju saradnje i prijateljstva, a ove godine se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Imali smo i padove u dugoj istoriji saradnje, ali naša obaveza prema precima je da negujemo pozitivne primere u saradnji. To je još veća obaveza prema našim potomcima“, istakao je Dačić.

On je podsetio da je kao ministar inostranih poslova, a pre toga kao premijer, stalno podsećao na posebnu stvar u istoriji zajedničkih odnosa – 1918. godinu, kada se zastava Srbije vijorila na Beloj kući.

To je činjenica o kojoj se malo znalo ili još manje govorilo, rekao je Dačić, a tu čast su imala samo dva naroda u istoriji – srpski i francuski.

„Prijateljstvo smo učvrstili u Drugom svetskom ratu, ali i u miru delimo civilizacijske vrednosti slobode, saradnje, antifašizma i demokratije, kao temelje zajedničke saradnje u savremenom svetu“, rekao je Dačić.

Dačić je svoje obraćanje završio „molbom“ Godfriju, pošto je Srpkinja kao deo SAD reprezentacije osvojila zlato za Ameriku, da sada Amerikanka, u košarkaškoj reprezentaciji, Srbiji donese zlato.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare