Foto: usembassy.gov

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izjavio je večeras da su smrt Džordža Flojda i drugih u njegovoj zemlji tragični podsetnik na dugu i neprekidnu borbu te nacije "da postigne istinsku jednakost za sve".

Godfri je istakao da je za njega kao američkog građanina veoma bolno suočavanje sa činjenicom da još ima nepravdi i da rasizam još uvek predstavlja problem sa kojim se društvo suočava, navodi se na fejsbuku američke ambasade.

Ozbiljne prepreke još uvek stoje na putu ka uzvišenom cilju otelovljenom u našoj Deklaraciji nezavisnosti da su svi ljudi stvoreni jednaki, ali ne možemo gubiti nadu, poručio je ambasador.

Prema mišljenju Godfrija, osnovne slobode govora, štampe i okupljanja čine SAD otvorenom nacijom i zato ne mogu i ne treba da pokušavaju da sakriju boljke svog društva pred svetom.

„Umesto toga, nadamo se da će nam iskrena javna debata i miran dijalog pomoći da postignemo istinsko pomirenje u američkom društvu, kao i bezbednost, jednake mogućnosti i dostojanstvo za sve“, poručio je Godfri.

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, ubijenog prilikom hapšenja zbog sumnje da je plaćao falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, izazvala je erupciju nasilja širom SAD. Stotine hiljada demonstranata već šesti dan zaredom je na ulicama. Zbog nasilja i pljački, u 40 gradova je uveden policijski čas, koji niko ne poštuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar