Boljevci protest Sava divlja gradnja
Foto:N1

Opština Surčin nema zakonske instrumente, nema nadležnost za utvrđivanje legalnosti objekata podignutih na obali Save u naselju Boljevci, niti je nadležna za njihovo uklanjanje, piše N1. Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalne poslove GO Surčin nije izdalo nijednu dozvolu u postupku ozakonjenja za objekte pored reke Save, jer za tako nešto ne postoji niti pravni, niti planski osnov, navodi se u pisanoj izjavi za N1 iz Kabineta predsednika GO Surčin.

„Nažalost, ono što se pre deset godina dešavalo na novobeogradskoj obali Save, stiglo je i do Boljevaca. U Boljevcima su postojale dve lokacije, visokorizične divlje plaže, koje su meštani koristili za kupanje na Savi“, navodi se u odgovoru na pitanje N1 šta će opština Surčin preduzeti po tvrdnjama meštana naselja Boljevci da se u poslednje vreme rapidno grade nelegalne vikendice na obali Save koju su ranije koristili za kupanje.

Upitani da li će inspekcija izaći na teren, iz kabineta predsednika GO Surčin kažu da je „Komunalna inspekcija (GO Surčin nema građevinsku inspekciju) o problemu gradnje objekata na Savi, na koji su opštini ukazali građani Boljevaca, obavestila gradske institucije radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti“.

„Zemljište na kojem su podignuti objekti su u vlasništvu Republike Srbije, najčešće korisništvo JP „Srbijašume“, PKB korporacije AD Beograd i Saveza boraca (Fonda invalidske imovine ratnih vojnih invalida). U boljevačkom priobalju nema privatne svojine fizičkih lica. Nemamo saznanje da li između vlasnika podignutih objekata i pravnih lica koji su korisnici državnog zemljišta postoji ugovorni odnos“, piše u izjavi.

Prošlog vikenda meštani Boljevca nadomak Beograda protestovali su, kako su rekli, da bi sačuvali levu obalu Save koja je ugrožena zbog izgradnje vikendica i kuća. Nadležnima u opštini Surčin su se više puta obraćali za pomoć, ali su naišli na zatvorena vrata.

„Tamo je bila šuma i plaža na kojoj smo se svi kupali, to je posečeno, posečeno je jedno tradicionalno drvo sa lijanom. Svi smo mi sa te lijane skakali u Savu, sve je to posečeno. Na tom mestu napravljene su ne vikendice, ne sojenice, napravljene su kuće sa tri sprata, sa kompletnom fasadom, sa kompletnom infrastrukturom, sa septičkim jamama, sa strujom i vodom, prosto to je nedopustivo“, kazala je Dragana Đorđević, meštanka Boljevaca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar