Foto: Promo, Nova.rs

Kraljevo je jedan od retkih gradova u Srbiji koji nema zatvoreni bazen. Zato je postao pravi mamac za glasače vladajuće partije. U jeku izborne kampanje 2016. na placu pored nove Hale sportova, gradska vlast je čak svečano obeležila i početak izgradnje zatvorenog bazena. Danas, prostor na kojem je trebalo da bude bazen je zapuštena parcela, zarasla drvećem i šibljem.

Zatvoreni bazen u Kraljevu je vrlo često da tema u predizbornim kampanjama. Ali, sadašnja vlast je otišla korak dalje, i ozbiljno se poigrala sa emocijama građana.

U kampanji za lokalne izbore 2016. stigao je i bager koji je počeo da iskopava zemlju iza Hale sportova. A sve zbog slikanja i snimanja pored rupe, sa lopatama u rukama. Nakon izbora gradilište je zatvoreno, a „megalomanski“ projekat nije odmakao dalje od zarasle rupe.

„Žalosno je to što već šest godina imamo postavljen kamen temeljac, koji se sigurno nalazi tu negde u ovom rastinju. Iskopana je rupa od koje se dalje nije maklo. Vlast godinama vozi na talasima te priče, i dobija izbore na temu da će Kraljevo jednog dana imati zatvoreni bazen. Od toga nema ništa, kao što vidimo. Novac za kopanje rupe je potrošen, a bazena nema“, objašnjava Marijana Todorović iz Lokalnog fronta Kraljeva.

Svečani radovi na gradnji bazena iza nove Hale sportova Foto: Nova.rs

Lokalna vlast se pravda time da je to uradila zbog kopanja zemljišta, ali i kako bi „ispitali teren“.

I ne odustaju od novih obećanja.

Megalomanski „Kraljevgrad“

Megalomanski projekat izgradnje srednjevekovnog grada u dolini Ibra, kod starog grada Magliča kod Kraljeva, koji se zove „Kraljevgrad“, čije su idejno rešenje lokalni naprednjaci prezentirali još pre deset godina, koštao bi bar 40 miliona evra, pod uslovom da se pronađe investitor. Ali, i ovde se dalje od ideje nije odmaklo.

Iz Turističke organizacije Kraljeva su u superlativu pričali da Grad Kraljevo nikada nije imao bolju ideju za ostvarenje odličnog profita. Lokacija „Kraljevgrada“ bi se nalazila preko puta srednjevekovnog grada Magliča, na Ibarskoj magistrali, gde se nalazi oko 850 hektara šume i livada.
Kako isticali u Tuističkoj organizaciji, „ovaj kompleks bio bi nezaobilazna turistička destinacija za sve turiste koji prolaze kroz Kraljevo“.

Ponajviše u letnjem periodu kada se putuje na crnogorsko primorje.

Idejni tvorac ovog projekta Nebojša Simović je šef kraljevačkih naprednjaka koji to opisivao sledećim rečima:

„Kraljevgrad će kada bude počela gradnja, biti najveća fabrika pod vedrim nebom“, rekao je svojevremeno Simović.

Kraljevgrad Foto: Promo

U Kraljevgradu bi prema toj ideji, postojao menadžment grada sa informacionim punktevima i posebni tematski ambijenti, kao što su crkva sa konacima i trpezarijom, muzeji odnosno donžon kule, galerije, škole starih zanata, tradicionalna bolnica i apoteka, hotel sa 800 ležajeva, otvorena i zatvorena tržnica koja asocira na stara mesta okupljanja, amfiteatar za 250 gledalaca, binska kula i pozorište i raznovrsni komercijalni prateći sadržaji.

„Nerealno je da država stane iza megalomanskog projekta koji sigurno ne košta ispod 50-60 miliona evra. Očigledno je da se radi o ljudima koji nisu bili edukovani da se bave propagandnom prevarom“, kaže bivši gradonačelnik Ljubiša Jovašević.

Bonus video: Vučić protiv Vučića – ko je zaista širio paniku u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare