Poslanici vladajuće većine predvođene Srpskom naprednom strankom podneli su 21. septembra, svega nekoliko meseci pre održavanja izbora, Predlog izmene odluke o izborima za poslanike Skupštine AP Vojvodine. Kako predloženo – tako i učinjeno: poslanici iz vladajuće koalicije (SNS, SPS, SVM) su juče brzinski usvojili čak 107 novih odredbi o izbornom procesu u pokrajini. Među tih stotinjak “tehnikalija”, provukla se i odluka po kojoj nosilac izborne liste za vojvođanski parlament više ne mora da ima prebivalište u Vojvodini. Praktično, može da živi i u Kuršumliji, Babušnici ili Beogradu … svejedno će se zvati Aleksandar Vučić.

“Ja ću lično predložiti da se bivši predsednik SNS Aleksandar Vučić zamoli da bude nosilac liste u Vojvodini”, odgovorio je juče šef poslaničke grupe SNS Dmitar Stanišić na kritike opozicije i time potvrdio slutnje šta je zapravo bio najveći razlog da se izborna pravila menjaju u minut do pre izbora. A ranije već viđeno je da kada Vučića stranka zamoli, Vučić hoće.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs; BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC; Vesna Lalić/Nova.rs

U poslednja dva izborna ciklusa Vojvođani se baš nisu pokazali kao najpouzdaniji SNS glasači. Uz to su se dešavale i nemile situacije da su se često gubili u komplikovanim uputstvima koga zaokružiti, čije ime gledati na listiću, koju kolonu tražiti … Ovim će svaka zabuna biti otklonjena, jer ime Aleksanda Vučića dođe kao džoker karta validna u svakoj igri. Sem što ovakav potez ocenjuju kao “kršenje elementarne demokratske prakse jer se izborna pravila ne menjaju uoči izbora”, vojvođanska opozicija smatra da se ovim dodatno podriva status pokrajine.

“Sam sadržaj izmena je takav da se njime dodatno nipodaštava subjektivitet Vojvodine i njena autonomija. Time je srušena još jedna od preostalih tekovina decentralizacije izbornog sistema. Stvarna namera je, ne sumnjamo, da se Aleksandru Vučiću omogući da bude nosilac, pored ostalih, i vojvođanske liste Srpske napredne stranke. U totalitarnom sistemu, kakvom teži vladajuća stranka, vođa treba da odlučuje o svemu i stoga mora biti nosilac svih izbornih lista: od republike do mesne zajednice”, poručuju iz Akcije progresivne Vojvodine, ističući simboliku “da se sve ovo događa na 35. godišnjicu „jogurt revolucije“, kad su nasilnim demonstracijama centralne vlasti u Srbiji primorale vojvođansko rukovodstvo da podnese ostavke i praktično utro put promenama koje su dovele praktično do ukidanja autonomije Vojvodine i raspada Jugoslavije”.

PROČITAJTE JOŠ

“Srpska napredna stranka, koja se trudila da ovaj proces dovede do kraja, predlogom izmene izbornih pravila samo je formalno priznala svoje dugogodišnje stremljenje – da Vojvodinom treba da se upravlja iz Beograda i da ljudi iz Vojvodine nisu bitni”, ističe ova politička organizacija.

Novom izbornom odlukom vladajuća koalicija je smanjila i broj potrebnih potpisa za podržavanje izborne liste sa 6.000 na 4.000, odnosno sa 3.000 na 2.000 za manjinske izborne liste. Ovim je, prema tvrdnjama prvog naprednjaka Banovine Damira Zobenice učinjen “ustupak opoziciji” i to “na štetu SNS”.

Predsednik poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić je, međutim, na jučerašnjem zasedanju izneo drugo tumačenje ove naprednjačke usluge:

“Ovo se radi kako bi se nekima omogućilo da budu učesnici izbora, kao i manipulacije sa lažnim manjinskim listama na kojima nema nikavih članova manjinskih zajednica“, navodi Jakšić. Sa njim je saglasan i poslanik iz Novog DSS Branislav Ristivojević tvrdeći da smanjenje broja potpisa ima za cilj “da omogući da se kandiduju i oni koji se nikad ne bi našli na listićima i zbune birače kad vide na glasačkom listiću 20-30 imena raznih stranaka ili koalicija”.

Glasači u Srbiji su svakako odavno već zbunjeni, a poslednjim izmenama izbornih pravila SNS im zapravo šalje vrlo jednostavnu poruku: možete glasati za bilo koga, sve dok glasate za Aleksandra Vučića.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare