Miodrag Majić Foto: Lazar Novaković

Znate one situacije kada vaš sagovornik napravi neki gest ili uradi neki pokret zbog koga promenite mišljenje o njemu i poželite da ga “precrtate”, ili naprotiv, zbog malog gesta, poraste u vašim očima. E, upravo takav, pozitivan gest, napravio je sudija Miodrag Majić kada se na tribini ProGlasa u Kragujevcu, koja je održana na otvorenom, obratio okupljenim građanima.

Pre nego što je stupio pred Kragujevčane i rekao “Dobro veče, dragi prijatelji”, sudija Miodrag Majić, skinuo je kapu.

Da, skinuo kapu, iako je napolju bilo tek nekoliko stepeni iznad nule. To je uradio potpuno prirodno i nenametljivo, da je, verujem, mnogma koji su prisustvovali tribini, taj “mali” detalj promakao i verovatno ga nisu ni primetili.

Ali, meni je taj gest bio mnogo važan i zbog toga pišem ove redove.

Prvo, ja sam to “skidanje kape” doživela kao poruku “Evo, tu sam pred vama, nemam šta da krijem”.

Drugo, sudija Majić je na taj način pokazao poštovanje prema svakom pojedincu koji je, uprkos hladnom vremenu došao na tribinu, a koja je zbog odluke kragujevačke vlasti da zabrani izdavanje sale, morala da bude održana na otvorenom.

Foto: Lazar Novaković

Miodrag Majić pokazao je isto ono poštovanje, kao kada čovek koji uvažava i ceni svog domaćina, skine kapu kada ulazi u njegovu kuću. Upravo to, mnogo govori o osobi koju puštate u svoj dom.

I treće, mislim da ovaj potez sudije Majića nije slučajnost i da je, eto, tek tako, odlučio da skine kapu kada se obraćao Kragujevčanima.

Miodrag Majić Foto: Lazar Novaković

Majić se čak dva puta tokom tribine obratio sa govornice i oba puta, njegovi potezi bili su isti.

Prvo skidanje kape, pa onda poruke.

A, poruke su bile snažne.

PROČITAJTE JOŠ...

Istakao je da “sudijama nije mesto na mitinzima”, ali da to važi samo u zemljama u kojima “ima zakona i suda”.

“U zemlji u kojoj nema zakona i suda, svakom sudiji je mesto ovde, sa vama”, poručio je Majić Kragujevčanima.

Osvrnuo se Majić i na slobodarski duh Kragujevca, s pijetetom podsetio na stradale građane u Šumaricama koji su “skupo platili slobodu”, pa poručio da “niko nema pravo da nas tretira kao robove i brojeve”.

Rekao je i da ne može da ćuti na činjenicu da se “milioni crnog novca”, pumpaju u crne fondove iz kojih vlast plaća glasove.

Miodrag Majić, Tribina ProGlasa na otvorenom u Kragujevcu Foto:Inicijativa „ProGlas“

A sve ove poruke, sudija Miodrag Majić poslao je Kragujevčanima, nakom što im je ukazao poštovanje i pre ikakvih reči, prvo skinuo kapu.

Zato sada uzvraćam, i kao Kragujevčanka “skidam kapu” gostu, koji nam se otvorio i s uvažavanjem pokazao da je uz narod.

BONUS VIDEO: Sudija Miodrag Majić o ProGlasu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare