Ben Hodzis
Ben Hodžis Foto:Nova S

Penzionisani general-pukovnik i bivši komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis, bio je gost emisije "Među nama", koja se emituje na televiziji Nova S. Bivši komandant govorio je o privatnim razgovorima koje je imao predsednikom Aleksandrom Vučićem prošle godine u Beogradu. Šta je predsednik pitao pukovnika i obrnuto, zbog čega je Vučiću bilo bitno da se nađu baš tada i da li taj sastanak ima neke veze sa nedavno potpisanim sporazumom u Vašingtonu, samo su neka od pitanja na koja je pukovnik odgovorio tokom emisije.

Bivši komandant Hodžis dobio je prošle godine poziv od predsednika Srbije da se sastanu u Beogradu. Tada je Hodžis bio u prestonici za NATO nedelju koju svake godine organizuje Centar za evroatlantske studije.

Hodžis kaže da nije bilo dileme da li će prihvatiti poziv jer mu je bilo interesantno „da ima priliku da čuje šta predsednik ima da kaže“.

„Vi znate da su SAD već išle ka tome da unapređuju odnose sa Srbijom. To je prosto bila prirodna stvar“, rekao je pukovnik.

Sastanak je trajao oko 45 minuta, a na njemu su bila samo njih dvojica.

Na pitanje da li je već tada bilo planirano ovo što se desilo u Vašingtonu, Hodžis kaže da to nije bio plan, bar ne da je on znao.

„Ali, znam da naša administracija ozbiljno radi bilateralno i sa Srbijom, i sa Prištinom, i to paralelno sa evropskim naporima. Bio sam svestan da administracija želi da pronađe rešenje za situaciju, da bismo mogli da nastavimo to dugotrajno partnerstvo sa Srbijom“, objašnjava on.

Dodao je i da on na sastanku bio kao fizičko lice, odnosno penzionisani oficir, te da nije imao neke posebne veze sa Belom kućom.

Hodžis je, kako kaže, hteo da čuje Vučića i da vidi da li može nekako da pomogne.

„Ono što sam ja čuo je da on iskreno želi da obezbedi bolju budućnost za mlade Srbije. On je meni pričao o demografskoj slici i o mladim ljudima koji napuštaju ceo region“, kaže bivši komandant.

Dodaje i da je nakon sastanka shvatio „ono što je sekretar Mičel sve vreme govorio“, a to je da je liderima u Beogradu i u Prištini „potreban jedan prostor van spoljnih pritisaka, bez crvenih linija, bez pretnji, bez predavanja“.

Drugim rečima, da im se omogući „prostor da mogu da ispregovaraju sve što treba“.

O čemu je još govorio bivši komandant, pogledajte u videu:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare