Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Predstavnici političke platforme Solidarnosti ispred Palate Srbija još jednom su probali danas da pronađu ministra rada Nikolu Selakovića, za kog kažu da ga već više od pola godine nema u javnosti. Iz Solidarnosti poručuju da ih to ne čudi jer živimo u zemlji u kojoj radnici "jedva krpe kraj s krajem".

„Solidarnost“ ukazuje na loše uslove rada i na činjenicu da je samo prošlog meseca u Srbiji šest radnika izgubilo život na radnom mestu. Prema podacima „Solidarnosti“ gotovo jedan radnik sedmično premine na radnom mestu, a samo tokom 2022. godine, 56 radnika izgubilo je život na poslu, prenosi N1.

Pročitajte još...

Iz te političke platforme više puta su pisali Selakoviću, ali im nije odgovorio na pitanja. Portparol organizacije Miloš Baković Jadžić podseća da su pre današnjeg dana i 31. marta tražili ministra i da se tada desila tragična stvar koja je simbol paradoksa u kom se radnici nalaze.

„Između 10.00 i 10.30 dok smo ga tražili, a prima nad državni sekretar hvaleći se da nije tačno da ministar ne radi ništa, oko 10.15, 200 metara dalje žena pada sa sprata Ministarstva odbrane, to je morbidna koincidencija koja govro o tragičnom položaju u kom se nalazimo“, kaže Miloš Baković Jadžić.

Takođe portparolka platforme, Melanija Lojpur kaže da, iako je u toku konferencija Nikole Selakovića, ne veruje da će moći da razgovara sa njim.

„Nadamo se da će pitanja dobiti odgovor. Ministar se nigde ne pojavljuje, ne oglašava, a situacija je alarmantna kada su u pitanju radnička prava, bezbednost i zdravlje na radu.

Podseća na najsvežije primere pogibija radnika na poslu, pored žene koja je pala sa zgrade Ministarstva i na slučaj pogibije vozača na radnom mestu u Beogradu, ali i na brojne druge primere iz Srbije, prenosi N1.

Do takve situacije, kako objašnjavaju iz Solidarnosti, doveli su nas loš Zakon o radu i drugi zakoni, a problem koji najćešče postoji je i nedovoljan broj inspektora koji prima male plate.

„Mislim da je novim zakonskim izmenama predviđen minimalan broj povećanja inspektora, tipa sa 250 na 280. To su neslane šale. Potrebna je radikalna reforma sektora. Mora da radi nekoliko hiljada ljudi da bi pokrili sve probleme rada i tržišta rada u Srbiji i da imaju dva, tri, pet puta veća plate da bo mogli da se posvete poslu, da budu otporni na pritiske, a ne da im multinacionalne kompanije kupuju automobile kojim će se voziti“, rekao je Miloš Baković Jadžić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar