Milan Radoičić vila Foto:M.K./ATAImages; Nova.rs; printscreen/Youtube

Jezero Gazivode - najveći prirodni resurs na severu Kosova, nije postalo poznato zbog značaja potopljene istorije ili potencijala koje je trebalo da donese, već zbog "diplomatske bitke", njegovog prisvajanja od strane Prištine ali i činjenice da se na desnoj obali nalazi vila Milana Radoičića, nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste koji je po sopstvenom priznanju organizovao oružani sukob u Banjskoj prošle godine.

Sredina sedamdesetih godina prošlog veka značajna je za Srbe u Zubinom Potoku, opštini na severu Kosova, jer je upravo 1977. godine pregrađena reka Ibar, kako bi se podigla jedna od najvećih brana sa glinenom osnovom u Evropi i izgradilo jezero Gazivode, što je dovelo do potapanja čitavih sela u ibarskoj dolini – nestajale su plodne njive, crkve, groblje, kuće i istorijsko blago poput dvorca Jelene Anžujske.

Ovo jezero oduvek je igralo vitalnu ulogu u životima Srba na severu Kosova, kako zbog svog strateškog položaja, tako i zbog turističkog i energetskog potencijala, koji nikada nisu u potpunosti iskorišćeni. Upravo zato ni čudi što se Gazivode našlo na briselskom stolu kao jedna od tema u dijalogu Beograda i Prištine. U godinama za nama nudila su se razna rešenja o zajedničkom upravljanju, što nikada nije do kraja sprovedeno u delo.

Tokom posete ovom jezeru 2018. godine, ali i tri godine ranije, u zapaljivom govoru, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je „Ne dam Gazivode“. Danas, na terenu potpuno drugačija situacija. Čini se da se osim istorije, u gazivodskom jezeru potapaju i lažno podgrevane nade ovdašnjih Srba.

Šta se dešava danas?

Srbi na Kosovu, politički obezglavljeni, poslednjih nekoliko godina, posmatraju gašenje preostalih srpskih institucija. Spisak događaja koji im, nekada i na dnevnom nivou, iz korena menja živote – poprilično je dug. U svetlu svega toga, u fokusu je ponovo – Gazivode.

Jezero Gazivode Foto: Andrija Lazarević

Stupce albanskih medija počeli su da pune naslovi o „velikom povratku Albanaca“ na jezero Gazivode, koje oni nazivaju „Ujmani“. I to je zaista tako – mala plaža na obalama gazivodskog jezera, smeštena pokraj puta Ribariće-Kosovska Mitrovica, koju lokalci prepoznaju po tome da je iza petog tunela, poslednjih dana čini se da je važno mesto Albancima koji ovde dolaze.

Jezero Gazivode Foto: Andrija Lazarević

U potpunosti su uređeni prilaz plaži i parking, napravljene su improvizovane stepenice do gazivodske obale, a na sve motre i sveže postavljene kamere. Na ovom mestu je nedavno bačena eksplozivna naprava, pri čemu su oštećena dva automobila.

Jezero Gazivode Foto: Andrija Lazarević

Sa mosta u blzini, pre nekoliko dana, profesionalci su skakali u vodu, u čast kosovskim policajcima stradalim na dužnosti, što je svojevrsni istorijski presedan u srpskim sredinama. Ovu manifestaciju organizovalo je kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prilaz vili Milana Radoičića Foto:Nova.rs

Nekoliko kilometara uzvodno, stiže se do luksuznog objekta, koji je nemoguće preskočiti, a vidi se još sa puta. Reč je o vili Milana Radoičića, nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste, koji je po sopstvenom priznanju organizovao oružani sukob u Banjskoj kod Zvečana, 24. septembra prošle godine.

Prilaz vili Milana Radoičića Foto:Nova.rs

Kako smo se i uverili na terenu, ovo zdanje čuvaju oklopna vozila Kosovske policije. Oklopnjaci su raspoređeni na oba ulaza direktno sa puta. Vilom, kao i drugom imovinom Milana Radoičića na Kosovu, upravlja Agencija za privatizaciju, a ovaj objekat uskoro bi trebalo i zvanično da bude dodeljen Kosovskoj policiji, koja bi tu, prema ranijim najavama, trebalo da stacionira „pristanište za čamce“ kojim patrolira po jezeru.

Vila Milana Radoičića na Gazivodama
Vila Milana Radoičića na Gazivodama

Inače, procenjena vrednost ove vile je na oko dva miliona evra.

Dugačke cevi: Stanje – redovno

Na putu od vile pored jezera, pa sve do centra Zubnog Potoka, prilikom naše posete naišli smo na toliki broj policijskih vozila, da bi neko ko ne poznaje teren i situaciju, pomsilio da je sigurno neka velka akcija u toku.

Jedno od betonskih utvrđenja Kosovske policije smešteno je pored puta, gde su napravljena i dva velika ležeća policajca, pa vozila moraju znatno da uspore, dok im tablice snimaju dve kamere koje su postavljene dovoljno nisko.

U susret nam je nailazilo nekoliko vozila policije, od čega neka i oklopna, što je ovde normalna pojava. Na samom izlazu iz mesta Gazivode, pored hidrocentrale, praktično rutinsku kontrolu saobraćaja vrše četvorica do zuba naoružanih policajaca, usred bela dana. Da, to je još jedna uobičajena aktivnost.

PROČITAJTE JOŠ

Policija se iza žute trake nalazi i na dve benzinske pumpe, koje je Priština nedavno zatvorila, tvrdeći da nemaju licence. I tu nije kraj. Samo kada je o Zubinom Potoku reč, iz najmanje dve policijske baze smeštene na uzvišenju, motre na građane,a upravo su ta policijska utvrđenja koja podsećaju na vojna, izgrađena na zemljištu koje uzeto eksproprijacijom, zbog čega se i mnogi sporovi vode pred sudom.

Pripadnici poreske administracije i ministarstva trgovine danas su uz asistenciju pripadnika takozvane kosovske policije zatvorili benzinsku pumpu „NIS Petrol“ u severnom delu Kosovske Mitrovice Foto:TANJUG

I možda bi priču o jezeru Gazivode i severu Kosova trebalo završiti proročkom izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kog, ispostaviće se treba češće pažljivo slušati, jer se ključ upravo nalazi u redovima koje on izgovori.

"Bez Gazivoda nema opstanka, ni ostanka ljudi u Ibarskom Kolašinu i Zubinom Potoku. Za Srbiju je jezero Gazivode od presudnog značaja, ali su Gazivode važne i za Srbe i za Albance. Najbolje se na Gazivodama vidi težina problema sa kojima se suočavamo i težina političke borbe. Kroz dubinu Gazivoda možete da vidite težinu i dubinu svih naših sporova i neslaganja“

Izjava predsednika Srbije iz septembra 2018. godine. Na isti dan, četiri godine kasnije, Kosovska policija saopštila da počinje da patrolira jezerom. 

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare