Zoran Gavrilović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvršio, kako je rekao, mini puč u okviru izvršne vlasti i to uz pomoć Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Skupštine Srbije.

Gavrilović je agenciji Beta kazao da su monitori BIRODI-ja utvrdili da predsednik Republike vrlo intenzivno tumači ustavni pojam „predstavlja državu u zemlji i inostranstvu“.

„Vučić preuzima nadležnosti koje pripadaju Vladi Srbije, što se može smatrati neustavnim ponašanjem. On je uz pomoć REM-a i Skupštine Srbije izvršio mali puč u okviru izvršne vlasti, tako da Srbijom umesto premijera i ministara vlada šef“, kazao je Gavrilović.

Rekao je da su monitori BIRODI-ja konstatovali da se predsednik Republike i u poslednjih pet meseci bavio pitanjima koja nisu u njegovoj ustavnoj nadležnosti.

„Vučić se Kosovom bavio u 33,4 odsto analiziranih priloga. U 13,8 odsto analiziranih priloga tema o kojoj je predsednik Republike govorio bila je spoljna politika, u 7,4 odsto infrastruktura i komunalni problemi, u 6,5 odsto ekonomija i investicije, a u pet odsto vojska i policija“, naveo je direktor BIRODI.

Prema njegovim rečima, Vučić političku potentnost sprovodi na način koji urušava ustavni poredak u delu izvršne vlasti tako što pojam „predstavljanje države“ tumači na intenzivan način.

„Naravno da niko ne očekuje da predsednik bude ‘engleska kraljica’, ali Vučić intenzivno tumači ustavni pojam ‘predstavlja državu u zemlji i inostranstvu’, faktički na način da preuzima nadležnosti koje pripadaju Vladi Srbije (član 123 Ustava Republike) što se može smatrati neustavnim ponašanjem“, ocenio je Gavrilović.

Istakao je da je u okviru „dvoglave“ izvršne vlasti došlo do protivustavne preraspolede ovlašćenja i moći korišćenjem preširokog tumačenja pojma „predstavlja državu“.

„Želju da precizira pojam ‘predstavlja državu’, kroz izmenu Zakona o predsedniku Republike nije imala ni Narodna skupština čime bi se dodatno uredio odnos unutar izvršne vlasti na način da se očuva ustavni poredak i podela vlasti i odgovornosti. I ovaj slučaj pokazuje da u Srbiji imamo izgrađene puteve i bolnice i ‘Beograd na vodi’, ali i pored njih razorene i stručno rečeno zarobljene institucije“, smatra Gavrilović.

Jedna od razorenih institucija je, dodao je istraživač, Narodna skupština čiju većinu čine poslanici koji su izabrani tako što je predsednik Republike u ulozi predsednika stranke te iste poslanike predložio i u kampanji s pozicije predsednika Republike.

„Vučić je podržao poslaničke kandidate SNS-a tako što je svoje ime stavio umesto imena stranke i te poslanike stavio na javne finansije i privilegije. Tako je prekršen član 40. Zakona o sprečavanju korupcije o čemu Agencija za sprečavanje korupcije ćuti, jer teško bi bilo da se ne utvrdi da poslanici iz redova liste koja je nosila ime ‘Aleksandar Vučić’ nisu u zavisnom odnosu prema Aleksandru Vučiću, predsedniku Republike“, objasnio je Gavrilović.

Upravo tako, kako je rekao, zarobljena Narodna skupština ima obavezu da bira i razrešava REM.

„Članovi Saveta REM-a to znaju i ćute, jer bi mogli da zanoće kao članovi Saveta REM-a, a da se probude bez tog statutsa. Oni bi mogli da iskoriste svoj položaj i očuvaju pravni poredak tako što će prema članu 25 Zakona o elektronskim medijima da donesu uputstva koja bliže uređuju način na koji REM primenjuje odredbe zakona ili drugog propisa koji se odnosi na obaveze u vezi sa programskim sadržajima“, rekao je Gavrilović.

Naglasio je da REM prema istom članu zakona ima pravo da donosi preporuku u slučaju da postoji neujednačena dozvoljena praksa pružalaca medijskih usluga u primeni odredaba ovog zakona koje se odnose na programske sadržaje, ako je u interesu korisnika medijskih usluga da se uspostavi jedinstvena praksa radi unapređenja načina pružanja tih usluga.

Gavrilović je kazao da ustavna ovlašćenja predsednika Republike nemaju veze s temama o kojima je Vučić govorio u centralnim informativnim emisijama.

Naveo je da su ovlašćenja predsednika Republike defiinisana su članom 112 Ustava Republike.

„Predsednik predstavlja državu u zemlji i inostranstvu, ukazom proglašava zakone, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, postavlja i opoziva ukazom ambasadore na predlog Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja i vrši i druge poslove određene Ustavom. Dakle, Vučić se, govoreći u centralnim informativnim emisijama u posmatranom periodu, nije bavio temama koje su mu u ustavnoj nadležnosti“, zaključio je Gavrilović.

BONUS VIDEO Građani na protestu viču Vučiću odlazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar