Srpska opozicija udvostručuje svoju kampanju osporavanja legitimiteta prošlomesečnih izbora, nakon što su potpuni rezultati doneli veliku pobedu vladajućoj stranci na parlamentarnim izborima, piše britanski Gardijan.

„Podaci koje je izborna komisija objavila u sredu pokazuju da je Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića osvojila 46,75 odsto glasova na parlamentarnim izborima prošlog meseca, dok je proevropska opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja osvojila 23,66 odsto.Srbija je održala vanredne izbore, zajedno sa lokalnim izborima, 17. decembra, ali kritičari vlade su rekli da je glasanje bilo lažno – posebno u Beogradu, gde opozicioni političari tvrde da bi pobedili na izborima za gradsku skupštinu u fer trci, piše britanski list.

Foto: Nova

„Brojevi izborne komisije „dokazuju da se zarobljene institucije u našoj zemlji zloupotrebljavaju u cilju osvetljavanja izborne prevare i krupnog gaženja volje našeg naroda“, rekao je Borko Stefanović, zamenik predsednika SPS i Pravda, deo koalicije Srbija protiv nasilja.

Zabrinutost o tome kako su izbori sprovedeni podstakla je nekoliko političara da stupe u štrajk glađu i podstakla napete proteste krajem decembra, sa najmanje 38 osoba u pritvoru.

Međunarodna posmatračka misija je takođe zaključila da su izbori u Srbiji održani pod „nepravednim uslovima“.

Ali opozicioni političari kažu da ne odustaju i insistiraju da se glasanje – posebno u glavnom gradu – mora ponoviti.

“Pošto je naša koalicija pobedila u Beogradu, Vučićev režim to sada pokušava da prikrije i da iskoristi ćutanje naših zapadnih partnera“, rekao je Stefanović i dodao da: „Ovo neće proći.“

Međutim, posmatrači Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost kažu da su „identifikovali slučajeve organizovanog prevoza birača, nadgledanog glasanja, [i] moguće manipulacije identitetom birača na 71 biračkom mestu, odnosno 14 odsto biračkih mesta u Beogradu“.

Opozicija kaže da ljudima treba dati još jednu šansu da glasaju. „Mi i narod tražimo da se izbori 17. decembra ponište i da budu novi izbori, posebno u Beogradu, gde je proces nameštanja bio najočigledniji i dokazan“, rekao je Stefanović.

„Nastavićemo sa mirnim protestima“, dodao je on, rekavši da opozicija očekuje da će EU „podržati njihove i preporuke OEBS-a (Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju) za slobodne i fer izbore u Srbiji“.

Vučić je odbacio optužbe za izbornu prevaru, nazvao demonstrante „nasilnicima“ i rekao da Zapad podstiče proteste.

Vlada Srbije je takođe zahvalila Rusiji što je to obavestila uoči protesta, a predsednik je na sastanku sa ruskim ambasadorom u Beogradu naglašeno razgovarao o demonstracijama.

Iz Vučićeve kancelarije nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Dobrica Veselinović, član Zeleno-levog fronta, deo koalicije Srbija protiv nasilja, rekao je da su kritičari vlade dobro prošli s obzirom na okolnosti. „U veoma neravnopravnoj, prljavoj i teškoj kampanji, (opozicija) je ipak uspela da postigne odlučujući i dobar rezultat“, rekao je on.

Foto:Ana Paunković/FoNet

„Moramo imati u vidu da nije bilo toliko krađe i selektivnog izbornog inženjeringa sa strane vlasti, o čemu su govorile međunarodna posmatračka misija i organizacije civilnog društva – u Beogradu bi pobedila opozicija“, dodao je on.

„Sada, uz pomoć građana koji protestuju u Srbiji na ulicama i partnera iz Evrope, moramo da se izborimo za poništavanje ovih izbora.

BONUS VIDEO: Vučić o izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar