U trenutku dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi imao vrlo težak zadatak da brojnim liderima Zapada objasni situaciju na severu KiM i oružani sukob u kojem je učestvovao dojučerašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, oglasio se ruski predsednik Vladimir Putin i dao podršku Srbiji. A to je prema mišljenju sagovornika novina “Nova” može smatrati jedino medveđom uslugom i dodatnim kamenom oko vrata Srbiji.

Aleksandar Vučić je u četvrtak bio u Granadi, na Samitu Evropske političke zajednice, kada je po prvi put nakon sukoba u Banjskoj morao “lice u lice” s evropskim zvaničnicima da brani stav da Srbija s ovim nije imala nikakve veze. Iako je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo odgovornost za događaje koji su se odigrali 24. septembra.

Dok se sve češće spominje uvođenje nekog vida sankcija Srbiji, istog dana oglasio se ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto:Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

“Mnogo puta sam čuo: ‘Moramo da izvršimo pritisak na njih, to je slaba karika’. Takva je filozofija. Zašto tačno treba srušiti Srbe? Da budem iskren, ne znam. Štaviše, u otvorenim razgovorima sa pojedinim liderima dok smo još bili u normalnim odnosima, rekli su mi: ‘Moramo da pojačamo pritisak’. Pitao sam zašto i nije bilo odgovora. Upravo tako, ustalila se takva filozofija, paradigma, treba da odlučimo ovako da dodamo pritisak”, rekao je Putin na Valdajskom forumu govoreći o politici Zapada prema Srbiji, a zatim dodao:

“Ali Srbi nisu takav narod, nije takva istorija, drugačija je kultura. Možda ću reći tešku stvar: Njih je moguće uništiti, ali ih je nemoguće slomiti i potčiniti. Zapad ovo ne razume. Ali nadam se da će pre ili kasnije doći do razumevanja ove komponente i u evropskoj i u globalnoj politici uopšte – doći će do shvatanja da je ipak konstruktivnije da pregovaraju umesto da pokušavaju da izvrše pritisak na njih.

Najgora situacija od pada Miloševića

Komentarišući to što je Putin odabrao baš ovaj trenutak da pošalje poruku o Srbiji i Srbima, Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da je za nas mnogo važnije ono što naše rukovodstvo radi.

Foto: Newsmax Adria

“Za nas je nebitno šta Putin priča, već šta naše rukovodstvo radi. Tajming celog ovog događaja nije mogao da bude gori po Srbiju, iz prostog razloga što se u ovom trenutku lomi odluka oko sledećeg proširenja. U tom trenutku, mi dolazimo u situaciju da ponovo budemo percipirani i identifikovani kao neko ko počinje oružane sukobe ili se sumnja da je odgovoran za oružane sukobe. Pritom, situacija na Kosovu je nekad umela da bude i lošija, bila je i bolja, pa se ovakve situacije nisu dešavala”, kaže Međak za novine “Nova”.

Prema njegovom mišljenju, pozicija Srbije se od 24. septembra promenila za 180 stepeni.

“Od dražave koja je pre pet godina bila označena kao predvodnik procesa evropskih integracija, sad se priča o tome da li Srbiji treba uvesti sankcije. I to smo sve uspeli da uradimo za mesec dana. Neko za to mora da bude odgovoran, a mi od 24. septembra nismo videli ni ko je odgovoran, ni šta se tu zaista desilo, niti odlučnu akciju državnih organa da se napravi otklon i distanca od odgovornih. I to je najveći problem i ono što Srbiji u ovom trenutku predstavlja kamen oko vrata. Jer u ovom trenutku se pregovara šta će se desiti sa proširenjem, sa Zapadnim Balkanom. Ako u ovom trenutku ispadnemo iz te priče, ne vratismo se posle toga nikad. Osim u slučaju nekih velikih promena. Ovo je zaista prelomni trenutak za proširenje, a baš u tom trenutku naša situacija je najgora od pada Miloševića”.

Slično je mišljenje i bivšeg ambasadora i diplomate Srećka Đukića, koji kaže da je ova situacija pokazala da je Srbija samo igračka u rukama velikih sila.

Srećko Đukić Foto: N1

“Nikada nisam smatrao da je dobro biti moneta za potkusurivanje velikih sila. A Srbija je u ovom trenutku što svojom zaslugom, što sticajem okolnosti moneta za potkusurivanje i jednih i drugih. I Istoka i Zapada. U trenutku dok sa Zapadom mora da rešava goruće probleme, javlja se Istok i navodno daje podršku i izlaz. A to je situacija takva da ne može biti gora. Pokazuje da smo igračka u rukama velikih, a vi nemate način da se tome oduprete. Stavlja vas pred veštačku dilemu, kome carstvu se prikloniti. To je posledica dugoročne politike ove vlasti, da nam sad Putin kao diže moral, dok Zapad razmatra kojim će sve sankcijama Srbiju izvesti na pravi put”, ocenjuje Đukić.

O sankcijama se priča već godinu dana

Na pitanje koliko je uvođenje sankcija Srbiji u ovom trenutku realno, Međak kaže:

“Pa znate, to nije prvi momenat da se o sankcijama priča. Ja od ljudi iza scene o sankcijama slušam već godinu dana. Dakle, ovo nije prvi trenutak da se o tome priča, ovo je prvi trenutak da je to izašlo u javnost. SAD su na kraju krajeva uvele sankcije Aleksandru Vulinu pre koliko meseci. Ovo se kuva već dosta dugo, a ovaj događaj je bio samo okidač da se ta priča rasplamsa. Ranije se o tome pričalo zbog organizovanog kriminala, korupcije, neuvođenja sankcija Rusiji, ovo u Banjskoj je samo kap koja je prevršila čašu”.

Na pomen sankcija, Aleksandar Vučić je rekao: “Pa, šta. Imaću manje političkih susreta”. Tim povodom Međak kaže da je to “pa šta”, slušao i 1991. i 1992. Godine, kao i da su sankcije razvojna šansa za Srbiju.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/ Tanjug News Agency official

“Niko ko je bio pod tim sankcijama nije iz njih izašao jednostavno, niti je to uradio a da mnogo toga nije obećao. Pitanje je kakve će te sankcije biti. One će verovatno biti ciljane, neće biti prema državi, ali onog momenta kad neko dođe pod sankcije, on je kompromitovan. On ne može više da obavlja tu funkciju na bilo koji način, s istim kapacitetom i sposobnošću da brani državni interes. Na konto toga “pa šta”, protiv Putina je podignuta optužnica pred Međunarodnim krivičnim sudom. Šta mu se dešava? On nije izašao iz zemlje od februara 2022. Predsednik države koja je stalna članica Saveta bezbednosti. To nisu sankcije, to je nalog za hapšenje. Nije smeo da ode ni na samit BRIKS, a on ga je osnovao. Ta priča “pa šta” ne drži vodu. To će biti ozbiljan problem pre svega za Vučića lično, a onda i za državu”, zaključuje Međak.

BONUS VIDEO: Boško Jakšić – Vučić je napravio Radoičića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare