Vlada Srbije odgovorila Fridom hausu

Politika 16. maj. 202008:38 > 09:01
Podeli:
Vlada Srbije, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nevladina organizacija Fridom haus (Freedom House) dobila je odgovor Vlade Srbije o zaključcima objavljenim u najnovijem izveštaju te organizacije "Zemlje u tranziciji 2020", preneo je danas Glas Amerike (Voice of America - VoA).

„Primili smo pismo Vlade Srbije, koje ćemo razmotriti, i nakon toga se oglasiti“, navela je u pisanom odgovoru Glasu Amerike predstavnica organizacije Dženifer Stejplton (Jennifer Stapleton).

Srbija u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa, NVO sa sedištem u SAD, prvi put posle 2003. nije svrstana u „delimično konsolidovane demokratije“ već u kategoriju „hibridnih režima“ u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Kako se navodi u izveštaju „Zemlje u tranziciji“ kojim je obuhvaćeno 29 zemalja bivšeg SSSR i Istočne Evrope, korak u nazad iz kategorije „delimično konsolidovanih demokratija“ u kategoriju „hibridnih režima“ pored Srbije načinila je i Crna Gora, dok su Kosovo i Severna Makedonija jedini u regionu Zapadnog Balkana ostvarili napredak.

Nakon toga je autor izveštaja za Srbiju Miloš Damnjanović izjavio je za Glas Amerike da prethodnih godina postoji kontinuirano nazadovanje demokratije u državi, a da je padu ovaj put najviše doprinela korupcija.

Sa druge strane, u odgovoru Vlade Srbije koji je u njeno ime organizaciji Fridom haus poslala premijerka Ana Brnabić, osporava se tvrdnja da Srbija prednjači u slabljenju demokratije na Balkanu i navodi da je, prema brojkama, Srbija ocenjena bolje od Crne Gore i BiH.

Takođe se osporava da Srbija prednjači u padu demokratičnosti i navodi se da je „od 10 zemalja Evrope i Balkana, kod kojih su ocene demokratičnosti opale u poredjenju sa prošlogodišnjim izveštajem Fridom hausa, pad Srbije najmanji“.

Izveštaj „Zemlje u tranziciji“ Fridom hausa je godišnji pregled o demokratskim reformama koje je sprovelo 29 zemalja, nekada komunističkih država Centralne i Istočne Evrope. Ta nevladina organizacija sastavlja ga i objavljuje od 1995, a kriterijume koje koristi nije menjala od 2003. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar