Foto: mod.gov.rs

Stranka slobode i pravde pitala je direktorku Narodnog muzeja Bojanu Borić Brešković po kom osnovu je donela odluku da vrednu fresku "Ženidba cara Dušana" ustupi Ministastvu odbrane iz zbog čega nije obavestila javnost da je ovo delo u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića ozbiljno oštećeno.

„Koliko još dela je bez znanja javnosti izmešteno iz Narodnog muzeja i po kom osnovu su premeštena u kancelarije po brojnim ministarstvima, a verovatno i u privatnim domovima članova vladajuće stranke gde ne postoje nikakvi adekvatni uslovi koji ova dela mogu sačuvati od oštećenja“, pitao je odbor za kulturu Stranke slobode i pravde.

U saopštenju je navedeno da je Stranka slobode i pravde već otkrila da je statua „Miloš Obilić“ izmeštena iz atrijuma Narodnog Muzeja i bez znanja javnosti premeštena u zgradu BIA, i upitala direktorku Narodnog muzeja i Ministarstvo kulture ko je to dozvolio i koja su još dela izmeštena iz Narodnog muzeja.

U reakciji Ministarstva kulture rečeno je da se pozajmljena ili ustupljena dela čuvaju u prostorijama koje ispunjavaju propisane uslove za čuvanje, te da stručno lice ispred Narodnog muzeja, to redovno proverava.

„Upravo tokom jednog od tih obilazaka, stručna lica su ustanovila oštećenje na fresci „Ženidba cara Dušana“ autora Vase Pomorišca koju su, ponovo bez znanja i odobrenja javnosti, iz Narodnog muzeja ustupili Ministarstvu odbrane u novembru 2020. godine. Samo četiri meseca nakon boravka u kabinetu ministra Stefanovića, stručna lica ustanovila su ozbiljna oštećenja nastala mehaničkim putem u rasponu od osam centimetara“, navedeno je u saopštenju SSP-a.

BONUS VIDEO Predstavljena restaurirana slika „Krunisanje cara Dušana“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare