Foto:Nova.rs

Pet dana za redom u Beogradu se održavaju protesti, za koje su, kako se ispostavilo, mogli da budu spremni samo pripadnici specijalnih snaga policije. Koliko god se pripremali za još jedan protest ispred Skupštine, reporteri portala Nova.rs, kao ni kolege iz drugih medijskih kuća, nisu mogli biti spremni za sve suzavce, policijske pendreke, napade huligana… Za odbranu od svega toga bila nam je neophoda kompletna policijska oprema.

Prethodnih dana iz Beograda u svet otišle su slike nasilja sa protesta nezadovoljnih građana, a u sukobima policije i huligana povređeni su i mirni demonstranti, kao i novinari i fotoreporteri koji su izveštavali sa demonstracija.

Već posle najave predsednika države da nas zbog velikog broja obolelih i preminulih od koronavirusa čeka višednevni policijski čas, preko društvenih mreža građani su se dogovarali za izlazak na ulice.

policija nasilje protest
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

I naša ekipa krenula je ka platou Narodne skupštine, u nameri da izveštava sa „još jednog protesta“. Ne očekujući da to ipak neće biti samo „još jedan protest“ na teren smo poneli samo zaštitne maske zbog epidemije koronavirusa.

Ipak, već prvog dana, odnosno u utorak, sukobljavajući se sa huliganima, policija je bacala suzavce, udarala pendrekom čak i građane koji su nevino sedeli na klupicama, ali i našu koleginicu Milicu Božinović.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Zbog nemira na ulicama od prethodne večeri, na protest u utorak otišli smo tek nešto spremniji, vodeći računa da se bolje obučemo, da nam telefoni budu puni, a na teren smo poneli i eksterni punjač. Nismo očekivali da će policija i huligani voditi još brutalniji rat, u kome će opet kolateralna šteta biti i mirni demonstranti, ali i novinari.

Naše kolege nagutale su se suzavca dok se „vodila borba“ u Bulevaru kralja Aleksandra, a novinare Milicu Božinović i Marka Radonjića policija je udarila pendrekom, iako su pokazali svoje novinarske legitimacije.

Iste večeri povređen je i novinar Bete Žikica Stevanović, koga je policija udarala pendrekom gotovo po celom telu.

Te večeri, čini se, bili su najžešći sukobi huligana i policije od početka protesta. Spremajući se za protest u četvrtak, na protest smo poneli i gas maske, nadajući da će policija posle velikih kritika u javnosti voditi računa da ne napada mirne demonstrante i novinare.

Foto:Nova.rs

Ipak, protest je tog dana mogao prođe bez incidenata, da jedan huligan nije s leđa bokserom u glavu udario novinara Nova.rs Vojislava Milovančevića. Zbog obilnog krvarenja, naš kolega je zajedno sa fotoreporterom voditelja TV Nova Ivana Ivanovića, kom je u odvojenom napadu slomljen nos, prebačen u Urgentni centar gde mu je rana ušivena. Inače, Voja je i danas proveo dan na Urgentnom zbog posledica napada.

Foto:Nova.rs

Sledećeg dana napadnuti su fotoreporteri Bete Miloš Miškov, koji je udaren ciglom u glavu koja je doletela iz pravda grupe demonstranata, i Svetlana Dojčinović, koja je pogođena takođe kamenom, u ruku.

Na meti napadača našla se i ekipa N1, a reporteru Petru Gajiću izbijen je mikrofon iz ruke. Našoj koleginici Milici Božinović, upućene su verbalne pretnje.

Iako smo se za jučerašnji dan opremili i sa šlemovima, jasno je da ni oni nisu dovoljni da bi se u potpunosti zaštitili.

Foto:Nova.rs

Od napada pendrecima i kamenja neophodni su nam štitovi i specijalna policijska oprema, a od verbalnih pretnji autoritet policije, koji je, na žalost, ova srpska izgubila.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare