Vukašin Stanojević Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Kad ostanete kod kuće ovaj režim je veoma srećan, a suprotno, mi koji smo ovde, predstavljamo trn u oku režima u padu, poručio je sa sedmog po redu protesta "Srbija protiv nasilja" asistent Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu Vukašin Stanojević.

On je kazao da su, na žalost, jedan od najboljih pokazatelja da je aktuelni režim „u padu“ nedavno donete izmene Zakona o planiranju i izgradnji.

„Tim izmenama zakona pripremili su teren za finalnu pljačku Srbije, poklanjanje tajkunima zemljište. Planiraju zakon kojim će privatizovati nacionalne parkove. Cilj im je da kada budu prepustili državu, od države ne ostane ništa osim urušenih institucija i dugova“, istakao je Stanojević.

Za mesec dana, dodao je Stanojević, počinje nova školska godina, a vlast nije učinila apsolutno ništa da se ne ponove slične tragedije poput one koja se dogodila pre dva meseca.

„Šta više, ismevaju nas. Branko Ružić je nakon ministarske pozicije dobio poziciju savetnika u kabinetu Ivice Dačića i sad ima još veću platu“, naglasio je Stanojević.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, aktuelna vlast služi samo svojim interesima i odavno je zaslužila da joj „damo otkaz“.

„Na izborima građani biraju one koji će im služiti, a ne one koji će vladati. Želeo bih da podsetim opoziciju da su i oni tu da bi bili u službi građana“, izjavio je Stanojević.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

On je poručio opoziciji i na nivou grada, a posebno na nivou republike, da se „uozbilji, živne i bude odgovorna“.

Student Dimitrije Dimić rekao je da, posle dva meseca i šetnje i 132 sata koliko je štrajkovao glađu ispred Predsedništva, aktuelni režim i dalje ignoriše zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“, iako su zahtevi i opravdani i razumni.

Dimić rekao da građani treba da krenu u boj naoružani „znanjem, istinom i pravdom“.

Dimitrije Dinić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Brankica Mitrovska, meštanka sela Dadince, podsetila je da su meštani tog sela proveli 160 dana na barikadama po najvećoj hladnoći da bi sprečili investitora da njihovu Rupsku reku „stavi u cev“.

Mitrovska je istakla da su meštani uspeli da se svojom upornošću i doslednošću izbore za poništenje građevinske dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale.

Nakon barikada, rekla je Mitrovska, ona i još tridesetak radnika dobilo je „nepravedni“ otkaz u fabrici „Gruner“ tako da sada vode novu borbu za svoja prava.

„Jedna od naših poruka sa barikada bila je ‘Gde je sloga, tu je i pobeda’. Zato budimo složni. Samo složni i ujedinjeni možemo stići do cilja koji hoćemo“, izjavila je Mitrovska.

Brankica Mitrovska Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na skupu su pročitani zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“ i najavljeno novo okupljanje za sledeći petak na kome će tema biti afere i gradske i republičke vlasti.

Učesnici protesta nisu danas išli u protestnu šetnju. Šetnju je zamenilo prikupljanje pitanja i poruka za gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski na štandovima postavljenim ispred Gradske kuće.

Najavljeno je da će već u ponedeljak pitanja i poruke biti prosleđeni gradonačelnici putem mejla.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

***

BONUS VIDEO – Protest „Srbija protiv nasilja“ u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare