Foto: Promo

Forum za bezbednost i demokratiju pozvao je zvaničnike i medije u Srbiji da se uzdrže od izjava i napisa koji bi mogli voditi daljoj destabilizaciji političkih prilika u Crnoj Gori i pogoršavanju i daljoj eroziji odnosa dve države.

Ta nevladina organizacija najoštrije osuđuje izjave srpskih zvaničnika kojima se poziva na revanšizam i odmazdu protiv predstavnika građana Crne Gore zbog toga što su u parlamentu glasali u skladu sa svojim interesima, a ne očekivanjima ili željama takozvane političke elite iz Beograda.

FBD u saopštenju navodi da smo ponovo svedoci manifestacija grubog nerazumevanja notorne činjenice da interes Crne Gore nije isto što i interes Srbije i podseća da Beograd i Srbija već više od 15 godina nisu centar odlučivanja o budućnosti Crne Gore.

Upozorava se na opasnost politika koje u osnovi predstavljaju nastavak osporavanja i pokušaja da se poništi samostalnost Crne Gore i smatra pogubnim i za osudu svako podsticanje netrepeljivosti unutar crnogosrkog društva, pa čak i otvorenih sukoba koji se poslednjih dana mogu videti na ulicama Podgorice, što Beograd mora nedvosmisleno osuditi i od njih se jasno distancirati.

Forum za bezbednost i demokratiju podseća da su i Skupština Srbije i Skupština Republike Srpske izglasale rezolucije o Srebrenici i da u tom smislu kritikovanje Crne Gore samo predstavlja povod za nastavak mešanja u unutrašnja pitanja suverene države.

Ukazuje se da takve izjave predstavljaju dodatni pokušaj i pritisak na Srbiju i njenu javnost s ciljem daljeg odvraćanja naše zemlje od Zapada i od Evropske unije i da im se umesto podsticanja reformi, koje bi Srbiju brže vodile u EU, podmeću i podstiču nova etička nadmetanja i primitivni politički populizam.

Forum za bezbednost i demokratiju ističe da je Srbiji potrebna politika koja je afirmiše kao faktor regionalne i evropske stabilnosti, a ne ona koja bi da je pretvori u generator obnove i proizvodnje etničkih tenzija koje su bile tragične i pogubne u ne tako davnoj prošlosti, ili zamrznutih sukoba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar