Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac podržao je formiranje Skupštine slobodne Srbije i ocenio da je to dobar način da javne ličnosti i slobodni građani iskažu svoj stav o "otetoj državi i režimu jednog čoveka". Formiranje Skupštine slobodne Srbije podržala je i Stranka slobode i pravde (SSP).

„Formiranje Skupštine slobodne Srbije nije samo logičan potez, nego i neophodan, jer je Narodna skupština Republike Srbije, nažalost, već dugo u šakama vlasti koja ju je otela od građana i zato inicijatori Skupštine slobodne Srbije imaju moju punu podršku. Smatram da će ovo okupljanje biti dobar način da javne ličnosti i slobodni građani iskažu svoj stav o društvu, otetoj državi i režimu jednog čoveka“, naveo je Lutovac u pisanoj izjavi.

On je dodao da je državi neophodan prostor za dijalog koji će aktivno uključiti građane i omogućiti medijima da slobodno rade svoj posao.

„Ali najviše od svega nam je potrebno jedinstvo. Nikada nije bilo važnije da budemo jedinstveni i solidarni, jer vlast čini sve da građane podeli i tako lakše uspostavi apsolutnu kontrolu nad državom i društvom“, dodao je on.

Podrška i od SSP

Stranka slobode i pravde (SSP) pozdravlja osnivanje Skupštine slobodne Srbije koje je direktna posledica pokušaja režima da na bazi lažnih izbora, koje je narod ujedinjen sa opozicijom bojkotovao konstituiše vlast, navodi se u saopštenju SSP.

Dodaje se da je ovakav način samoorganizovanja građana odgovor na „agresiju koja se projektuje sa samog vrha države, uništavanja svih institucija, policijsku represiju, medijski mrak i odsustvo pristojnog dijaloga u društvu“.

„Srbiji u borbi sa pandemijom nakon koje će slediti ekonomska kriza i koju svake godine napušta 60 hiljada građana više nego ikada potrebno je angažovanje najumnijih, hrabrih i znamenitih sugrađana“, navodi SSP i dodaje da je stranka spremna na svaki vid saradnje.

Ranije danas je na platou ispred Filozofskog fakulteta simbolično formirana Skupština slobodne Srbije, koja će okupljati intelektualce, aktiviste i građane i na kojoj će se voditi rasprava o svim važnim pitanjima i problemima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare