Viola fon Kramon Foto :Evropski parlament

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola Fon Kramon pozvala je danas u Prištini vlasti Kosova da naprave pomak u dijalogu sa Srbijom, uključujući formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), pre izbora u evropskom bloku 9. juna.

Izrazila je zabrinutost za podršku Kosovu u Evropskom parlamentu nakon izbora u junu, jer kako je kazala, ankete pokazuju porast desničarskih stranaka u Evropi, posebno ekstremno desnih.

„Mislim da novi sastav Evropskog parlamenta može imati posledice u odnosu na Kosovo i druge države koje bi potencijalno mogle biti kandidati za članstvo u EU“, rekla je Fon Kramon na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, postignut je napredak u dijalogu između Kosova i Srbije, u kojem posreduje EU, ali je ocenila, kako misli, da je prošle godine napravljena „velika greška“ jer od strana nije zatraženo potpisivanje Sporazuma o normalizaciji odnosa, niti Aneksa za njegovu provedbu.

Uprkos međunarodnom pritisku da strane sprovedu Sporazum, evropski blok je ocenio da se on ne provodi.

„Mislim da ako odgodimo proces možemo imati problema, jer imamo izbore u EU na leto i onda mogu doći na vlast neki pojedinci koji baš i ne podržavaju Kosovo. Onda imamo Gazu, Ukrajinu, Tajvan, razne stvari, različite probleme, i zabrinuta sam da na kraju dana nikoga neće biti briga za dijalog“, rekla je Fon Cramon.

Ona je konstatovala da je Zajednica opština sa srpskom većinom legitiman zahtev i dodala da Kosovo treba da pripremi predlog za njeno formiranje.

***
BONUS VIDEO – Dušan Janjić: Ubistvo Olivera Ivanovića je političko, posle te likvidacije Srpska lista je uspostavila monopol na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar