Florijan Biber Foto: N1

Ultimativni gubitnik izbora u Srbiji je Evropska unija, smatra Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu i član Savetodavne grupe za Balkan u Evropi (BiEPAG). Srbija je dugo hvaljena kao glavni kandidat za proširenje EU, a sada je suočena sa parlamentom u kojem nema demokratije i režimom čija je autoritatna priroda postala vidljivija.

Zajedničko saopštenje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i evropskog komesara za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija je naročito kritično i u njemu se ističe ograničen izbor birača i dominantnoj vladajuće partije u medijima, navodi Biber u autorskom tekstu za European Western Balkans o rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji.

Evropske partije su se, što ne čudi, razišle po stranačkim linijama. Socijalisti i progresivci su ispravno izbore nazvali izrugivanjem demokratiji i zahtevali usporenje procesa pristupanja, dok je Donald Tusk iz Evropske narodne partije čestitao saradniku svoje stranačke porodice, Srpskoj naprednoj stranci, ističući jedino da „što je veća moć, veća je i odgovornost“.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Pročitaj i:

Proces proširenja je ozbiljno kompromitovan ovim izborima. Srbija se nalazi u fazi pregovora više od šest godina i za taj period degradirane su demokratija i vladavina zakona prema svim uzusima i organizacijama za monitoring demokratije u svetu, uključujući Fridom haus, Institut VDem i Indeks demokratije „Ekonomista“.

Institucije EU, sa izuzetkom parlamenta, upadljivo su tihe po ovom pitanju. Ukoliko se EU vrati poslovanju kao i obično posle izbora, to ne samo da će ohrabriti dalju konsolidaciju autoritarizma u Srbiji, već i u drugim zemljama u regionu, uključujući Crnu Goru i Albaniju. Još važnije, to ukazuje da se EU ne bori samo da unutar bloka zadrži autokrate, već i u procesu pristupanja kada je dostupnije još više instrumenata. Da bi se konfrontirala autoritarnoj struji, EU mora da se pozabavi Srbijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare