Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) u Skupštini Srbije Toma Fila zatražio je danas od države da angažuje i plati domaćeg advokata koji bi u Hagu prisustvovao procesima pred Specijalnim sudom za zločine Oslobodilačke vojske Kosova i pružao pravnu pomoć državljanima Srbije koji se u procesima pojavljuju kao žrtve, pružajući im pravnu pomoć.

Fila je na sednici Skupštine, ukazao da je Specijalno veće suda u Hagu odredilo dva pravna zastupnika za žrtve u predmetima protiv Hašima Tačija i Mustafe Seljimija, a oba su stranci, što je velika prepreka, jer moraju da komuniciraju preko trećeg lica – prevodioca.

Predlažem da nadležni organi Srbije na to ukažu specijalnim većima za Kosovo i da na adekvatan način prate dalji rad tih veća, posebno vodeći računa o zaštiti državljana Srbije srpske nacionalnosti, koji se u tim postupcima javljaju kao žrtve i svedoci, rekao je Fila.

On je iskazao sumnju da je stav srpskih žrtava u predmetima Tačija i Seljimija bio da ćele dva stranca za svoje advokate, jer za njih do tada sigurno nisu ni čuli, a da ne veruje ni da su pitani, „ili da ih je neko anoniman kome su poznati ubedio da će oni najbolje štititi njihove interese“.

Fila se osvrnuo i na odluku Haškog tribunala da bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić kaznu izdržava u zatvoru u Velikoj Britaniji, ocenjujući da je to „osuda čoveka na smrt“.

On je dodao i da je u britanskom zatvoru general Vojske Republike Srpske Radisav Krstić, osuđen u Hagu za ratni zločin, tamo „klan tupim nožem“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar