KFOR
Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Komandant KFOR-a general-major Franko Federiči smatra da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji stabilna, a kao najveću pretnju po stabilnost pokrajine vidi upotrebu grube retorike i štetnih narativa.

Bezbednosna situacija na Kosovu je stabilna, a najveća bezbedonosna pretnja po stabilnost i dalje je upotreba grube retorike i štetnih narativa o neprestanim pretnjama ili nemirima koje niko ne želi, rekao je danas za kanal Juronjuz Srbija Federiči.

Komandant KFOR-a je poručio da se bezbednosna situacija pažljivo prati i da u tom smislu KFOR blisko sarađuje sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama.

On je u tom smislu istakao dobru poziciju za suočavanje sa svim dešavanjima koja mogu uticati na bezbednosnu situaciju i spremnost za usvajanje svih mera neophodnih za održavanje bezbednosti na Kosovu.

Kako je rekao, izazovi u proteklih 22 godine ove najdugotranije operacija NATO-a se nisu promenili i mandat KFOR-a koji su propisale UN ostaje nepromenjen.

Upitan da prokomentariše spekulacije da su se bezbednosnosne snage na KiM formirale u suprotnosti sa stavovima alijanse, Federiči je poručio se politika NATO-a ogleda u komentarima generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

On je rekao i da KFOR fokusiran na svakodnevno sprovođenje propisanog mandata a da NATO, kroz svoj Tim za savetovanje i vezu, nastavlja da pruža podršku razvoju Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim prvobitnim mandatom, a to je mandat snaga za civilnu odbranu.

Takođe je naglasio da misija KFOR-a zaivsi od uslova na terenu i da ona nije ograničena unapred definisanim rokovima.

Federiči je istakao da KFOR i Vojska Srbije imaju odličnu i dugoročnu saradnju na svim operativnim nivoima i da se sve odvija u skladu sa Kumanovskim sporazumom ,a da je to umnogome zahvaljujući vođstvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i dobrih linija komunikacije sa njim koje su uspostavili prethodni komandanti KFOR-a.

Nakon 22 godine od potpisivanja Kumanovskog sporazuma kojim je obezbeđen mir na Kosovu i Metohiji i prekinuto bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, Federiči ističe da se NATO prioriteti na KiM za sve ovo vreme nisu promenili i da je njihov posao očuvanje bezbednosti ljudi i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Vojnici su ušli 12. juna 1999. godine na KiM u skladu sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja propisuje da snage KFOR-a pružaju sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, rekao je Federiči za Juronjuz Srbija.

Pre 22 godine potpisan je Kumanovski sporazum na vojnom aerodromu u blizini Kumanova, koji je označio kraj NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju, a potpisali su ga predstavnici tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar