Dzo Bajden i Aleksandar Vucic
Džo Bajden i Aleksandar Vučić Foto:EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Oštra reagovanja zbog toga što Srbija nije među pozvanim učesnicama velikog svetskog Samita za demokratiju i ljudska prava koji organizuje predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) štetna su po interese Srbije, ocenjeno je danas iz Foruma za bezbednost i demokratiju (FBD).

„FBD upozorava da se ta reagovanja koriste kao nova prilika za novo podsticanje antizapadnog raspoloženja, koje je ionako već nekoliko godina u uzletu, a očekuje od vlasti da pokažu veći trud da se takve tendencije zaustave i okrenu ka kreiranju političke atmosfere koja bi Srbiju vodila u suprotnom smeru od izolacije koja joj preti“, navodi se u saopštenju.

Iz FBD dodaju i da su „najnoviji dogadjaji oko zaustavljanja društvene akcije sa ciljem uklanjanja murala Ratka Mladića, čoveka osudjenog za ratne zločine, izoštrili politički rakurs nepozivanja Srbije na pomenuti samit o demokratiji, predočavajući nedovoljno i nekritičko suočavanje Srbije sa zločincima i zločinima u ime Srbije“.

„FBD uz izrečeno smatra i da neuklanjanje tog murala u centru glavnog grada, kakvih nažalost ima i drugde po Srbiji, iznova razobličava oficijelni pretvorni moral kad je u pitanju nedavna ratna prošlost“, ocenjeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO Susret Vučića i Merkelove u Palati Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar