ivica dačić tanja fajon
Tanja Fajon Foto:N1

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon izjavila je da su razgovori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ponekad žustri, ali isto tako iskreni i direktni.

Fajon je u intervjuu za beogradsku Politiku, na pitanje da prokomentariše tvrdnje ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina kako čini sve da Srbima ogadi EU i da nema hrabrosti da Vučiću kaže u lice ono što govori ispred kamera, odgovorila da nikada pred kamerama ne upire u bilo koga direktno, već se obraća institucijama.

„Nikada me niste čuli da kažem da Vučih ili Vulin lažu“, dodala je Fajon.

Podsećajući da se u prošlosti žestoko borila da budu ukinute vize za Srbiju i da kasnije ponovo ne budu uvedene zbog ilegalne migracije, Fajon je istakla da je Srbija veoma važan igrač u regionu za stabilnost i pomirenje i da će uvek tvrditi da je EU potrebno važno proširenje na zapadni Balkan.

Ona je najavila da će međustranački dijalog u Srbiji, koji je uz posredovanje EP započet prošle jeseni i obustavljen zbog priprema za izbore, biti nastavljen u što skorije vreme.

Fajon je dodala da se u drugoj fazi dijaloga treba usredsrediti na dugoročni cilj unapređenja međustranačkog dijaloga u Skupštini.

Prema mišljenju Fajon, ostvaren je neki napredak, ali predstoji mogo posla, posebno u oblasti slobode medija.

Na pitanje da li krug učesnika u drugoj fazi dijaloga treba da se proširi, ona je odgovorila da je EP spreman da sarađuje sa svim političkim strankama koje su posvećene demokratiji i proevropskoj budućnosti.

Govoreći o bojkotu, ona je rekla da da je to snažno sredstvo za postizanje cilja, ali da se treba zapitati koja je konačna cena.

Fajon je ocenila da sada imamo parlament bez proevropske demokratske opozicije i dodala da je to brine.

Na pitanje zašto je problem izlaznost na izborima u Srbiji i da li se EP zabrinuo zbog izlaznosti u Hrvatskoj, Albaniji i Severnoj Makedoniji, gde je na izbore izašlo manje građana nego u Srbiji, ona je odgovorila da je mali odziv na izborima pokazatelj umora ljudi, ne samo u Srbiji nego svuda.

„Generalno je trend negativan i to je nešto zbog čega svi moramo da se zabrinemo“, ukazala je Fajon.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare