Foto:Jure Makovec / AFP / Profimedia

Poslanica socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je da korona virus nije izgovor za "zaključavanje" demokratije i da nijednoj vladi ne može biti dozvoljeno da nameće neograničene moći.

„Budući da su mnoge vlade proglasila vanredno stanje kako bi se efikasno izborile sa istinskom pretnjom koja dolazi od korona virusa, potrebno je da se postaramo da taj odgovor bude uravnotežen i proporcionalan“, rekla je za današnje izdanje lista Danas Fajon, koja je i predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom.

Kako je navela, komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson je u jučerašnjem razgovoru sa njom „upozorila da potpuno zatvaranje granica Srbije predstavlja veliki problem, naročito za gradjane Srbije kojima treba omogućiti da se bezbedno vrate kući“.

Potrebno je, takodje da zaštitimo lance snabdevanja, i dozvolimo putovanja ‘bazičnim radnicima’, kao i transport“, rekla je Fajon.

Ona je rekla i da je Kina očigledno bila prilično uspešna u ograničavanju, čak, i u zaustavljanju širenja virusa „stoga toplo pozdravljamo njihovu (recipročnu) pomoć, ne samo Srbiji, već i nekim članicama EU“.

Kako je navela, imajući u vidu dosadašnje odnose Srbije i Kine, pomoć iz Kine nije iznanadjenje. „Ipak, ne treba zaboraviti da EU sa državama članicama ostaje najveći donator Srbije i da Srbija prima najviše donacija na Zapadnom Balkanu. Gotovo 200 miliona evra donirano je Srbiji da unapredi zdravstvstveni sistem u prethodne dve decenije, a vrednost kredita je čak i veća“, rekla je Fajon.

Ona je dodala da je za borbu protiv COVID-19 EU dosad Srbiji rasporedila nešto manje od devet miliona evra.