Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku Foto:N1

Gradski odbor Narodne stranke u Čačku ocenio je danas da je bankrotirana Fabrika reznog alata (FRA) na trećoj licitaciji prodata u vrednosti jednog stana na Vračaru i pozvao Odbor poverilaca da odbije taj licitirani iznos koji je ocenio kao "sraman".

„Na poslednjoj licitaciji, početkom septembra, FRA je prodata za nešto manje od 59 miliona dinara ili nešto malo više od 500.000 evra. Ako pogledate šta za ovaj iznos možete da kupite na sajtovima za prodaju stanova, to je otprilike jedan veći stan na Vračaru“, navedeno je u saopštenju Narodne stranke.

Dodali su da je za taj novac u Čačku izlicitirano 3,5 hektara zemljišta u širem centru grada, 30.000 kvadrata poslovnog prostora, više od 500 mašina, tri magacina sa 3,5 miliona spiralnih burgija i više od 400.000 komada specijalnih alata za potrebe namenske industrije.

„Procena vrednosti ove imovine je ionako bila nerealno mala, nešto manje od 10 miliona evra“, piše u saopštenju.

Narodna stranka ocenila je da od novca za koji je prodata FRA radnici neće moći da naplate bilo kakva potraživanja, a i da je prihvaćena prethodna ponuda mogli su da naplate samo oko 15 odsto svojih potraživanja na osnovu sudskih izvršnih presuda.

„Oko 1.600 radnika ima izvršna rešenja koja neće moći da naplati, jasno je kako će to uticati na 1.600 porodica u Čačku“, naveli su iz Narodne stranke.

Dodali su da je zbog neprekidne blokade računa fabrika poslednjih deset godina rada poslovala preko dve čačanske firme, čiji su vlasnici bliski vladajućoj stranci i da se poslovanje preko tih firmi odvijalo „netržišno, uz veoma velike i enormne provizije, a da se ugovorne strane nisu pridržavale ugovora“.

„U proteklih 10 godina nisu plaćani porezi i doprinosi zaposlenima, iako je fabrika imala sredstva na računima posrednika, sredstva su bila sklonjena zbog namere da se izbegne to plaćanje radnicima. Ovim radnjama su oštećeni radnici, a i budžet Srbije“, rekli su iz stranke.

PROČITAJTE JOŠ

Narodna stranka istakla je da iako je FRA dobila račun od Ministarstva odbrane pre nekoliko godina, kao firma od posebnog značaja za namensku industriju, koji nije mogao biti blokiran, rukovodstvo fabrike je prikrivalo tu pogodnost u poslovanju, kako bi i dalje nastavili da rade preko posrednika, uz enormne marže.

„Preko njih se vršila nabavka repromaterijala i umesto da provizija bude tri odsto bila je i 10 puta veća. Takođe, FRA je izvršila nabavku pet automobila, ali začudo su ih registrovali na posrednika kako bi izbegli naplatu potraživanja tadašnjih poverioca. A onda je FRA plaćala zakup svojih automobila posredniku, što je na kraju bila mnogo veća vrednost nego vrednost samih automobila“, navedeno je u saopštenju.

Narodna stranka navela je da su radnici podneli posebnom odeljenju tužilaštva u Kraljevu nekoliko krivičnih prijava protiv rukovodstva FRA i posrednika, koje do danas nisu procesuirane.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar